Δημοσίευμα

Γιατί πρέπει να επανεκδίδονται βιβλία όπως οι «Μέρες Αλεξάνδρειας». Γράφει η Έφη Ριζά - fractalart.gr

Η Έφη Ριζά γράφει για το μυθιστόρημα, του Δημήτρη Στεφανάκη, «Μέρες Αλεξάνδρειας» των εκδόσεων Μεταίχμιο
Γιατί πρέπει να επανεκδίδονται βιβλία όπως οι «Μέρες Αλεξάνδρειας». Γράφει η Έφη Ριζά - fractalart.gr

Η επανέκδοση του μυθιστορήματος «Μέρες Αλεξάνδρειας» αποτελεί ασφαλώς εκδοτικό γεγονός για αυτό το καλοκαίρι. Ένα από τα πιο γνωστά έργατης νεοελληνικής λογοτεχνίας του 21ου αιώνα στην Ευρώπη -αν όχι το γνωστότερο- επανέρχεται στις βιτρίνες των ελληνικών βιβλιοπωλείων με την αύρα του κλασικού. Δεν είναι τυχαίο ότι η φήμη αυτού του βιβλίου είναι «εισαγόμενη». Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2007 από τις εκδόσεις Πατάκη, ο δημιουργός του, ο Δημήτρης Στεφανάκης, ήταν σχετικά άγνωστος στο πλατύ κοινό. Η γαλλική έκδοση όμως, το 2011, έδωσε στις «Μέρες Αλεξάνδρειας» κύρος και διακρίσεις που δεν είχαν προηγούμενο για τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Η επιτυχία συνεχίστηκε και στην Ισπανία. Την ίδια χρονιά οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» επανεμφανίστηκαν στην εγχώρια αγορά από τις εκδόσεις Ψυχογιός και εξελίχθηκαν σε ένα long-seller εξαργυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διεθνή αναγνώριση.

Σήμερα, δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη ξαναγίνεται μέρος τη εκδοτικής επικαιρότητας. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας δίνουν μια τρίτη, αναθεωρημένη εκδοχή που προαναγγέλλει τη συνέχεια του συγκεκριμένου έργου, με ένα νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη, στα τέλη αυτού του χρόνου. Σε μια εποχή που τα βιβλία γράφονται με πολύ μικρό προσδόκιμο ζωήςστα βιβλιοπωλεία, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τα συστατικά εκείνα που επιτρέπουν σε ορισμένα από αυτά να μακροημερεύσουν. Έχει ίσως ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε διαβάζοντας τι είναι αυτό που έκανε τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» γνωστές πέρα από τα σύνορα της χώρας μας.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με την κυκλοφορία ενός άλλου βιβλίου του Στεφανάκη στη Γαλλία. Το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι», ένα μυθιστόρημα εντελώς διαφορετικό από τις «Μέρες Αλεξάνδρειας»-στοιχείο που επιβεβαιώνει την πολυδιάσταση στη λογοτεχνική διαδρομή του Στεφανάκη- κάνει το ντεμπούτο του στη γαλλική αγορά δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα.

Αν, όπως όλα δείχνουν, έχει μια πορεία ανάλογη στη Γαλλία, δεν αποκλείεται να δούμε κι αυτό το βιβλίο να έχει μια τρίτη ζωή στη χώρα μας. Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας», η επιτομή του κοσμοπολιτισμού και της ανίχνευσης του ανθρώπινου ψυχισμού ενταγμένου σε αυτό το πνεύμα, έθεσαν τον πήχη ψηλά τόσο για τον Δημήτρη Στεφανάκη όσο και για την ελληνική λογοτεχνία.Η επανέκδοσή τους αυτό το καλοκαίρι θα είναι μια ευκαιρία για νέες συναρπαστικές αναγνώσεις.
Έφη Ριζά

ΠΗΓΗ: https://www.fractalart.gr/meres-alexandrias/

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...

 

Ο Δημήτρης Στεφανάκης υποψήφιος για το γαλλικό βραβείο Mare Nostrum

Πληροφορίες