Δημοσίευμα

Το βραβείο Έναστρον στην «Τριλογία της Κοπεγχάγης» - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το νεοσύστατο βραβείο μεταφρασμένης πεζογραφίας δόθηκε στην «Τριλογία της Κοπεγχάγης», σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις Πατάκη - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Το βραβείο Έναστρον στην «Τριλογία της Κοπεγχάγης» - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Η Λογοτεχνική Συντροφιά Έναστρον απαρτίζεται από συστηματικούς αναγνώστες της λογοτεχνίας. Έχοντας διεξέλθει τα μεγάλα έργα της παγκόσμιας πεζογραφίας, τα μέλη αυτής της λέσχης αποφάσισαν πέρσι με την καθοδήγηση του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη να συστήσουν ένα βραβείο μεταφρασμένης πεζογραφίας, δίνοντας έμφαση κυρίως στα μεταπολεμικά χρόνια και επιλέγοντας έργα της περασμένης εκδοτικής χρονιάς. Στη φετινή αναγνωστική σκυταλοδρομία ψήφισαν 15 άτομα:


Γιώτα Κόκκινου

Γεωργία Κούκου

Χρήστος Ηλιάδης

Μαρίνα Παπαγεωργίου

Ελένη Συκιώτου

Χρήστος Ζαχαράκης

Έφη Καρατζά

Κατερίνα Μπούρα

Νατάσα Βλουτόγλου

Ελένη Καρακατσάνη

Βίλη Μανωλιού

Ειρήνη Σαββαΐδη

Μαρία Δαμιτζόγλου

Ματίνα Δαμιτζόγλου

Νατάσα Κακαρούνα

Στην βραχεία λίστα βρέθηκαν τέσσερα βιβλία από τα οποία ξεχώρισε εντέλει η «Τριλογία της Κοπεγχάγης» της Τόβε Ντιτλέουσεν, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο θα απονεμηθεί από κοινού με το βραβείο Κλεψύδρα σε ειδική απονομή που θα λάβει χώρα στις 28 Ιουνίου, στο βιβλιο-καφέ Έναστρον, Σόλωνος 101. Η Λογοτεχνική Συντροφιά θα συνεχίσει τις αναγνώσεις της με βιβλία του 2024 μπαίνοντας έτσι στη δεύτερη χρονιά του βραβείου μεταφρασμένης πεζογραφίας Έναστρον.

Η «Τριλογία της Κοπεγχάγης» περικλείει ένα εκρηκτικό μείγμα αναμνήσεων και εμπειριών που δεν διανοείται ο αναγνώστης προτού αιχμαλωτιστεί στην εθιστική ανάγνωση των σελίδων του βιβλίου... Η Ντιτλέουσεν μετατρέπει σε λογοτεχνία κάθε εξομολογητική της πρόθεση κάθε υποτιθέμενο αυτοβιογραφικό στοιχείο και αυτό βέβαια δεν είναι κάτι αυτονόητο...Η Κατερίνα Σχινά, έστω και έμμεσα από την αγγλική γλώσσα, συλλαμβάνει ακριβέστατα αυτό το πολύτιμο ύφος. Στην ουσία δεν μεταφράζει αλλά θεραπεύει επιτυχώς στη γλώσσα μας πιθανές κακώσεις και μικροτραυματισμούς της γλώσσας, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την απαράμιλλη τέχνη της Ντιτλέουσεν.

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/303984/to-vraveio-enastron-stin-trilogia-tis-kopegxagis

Η δημοσίευση στο literature.gr https://www.literature.gr/to-vraveio-enastron-stin-trilogia-tis-kopegchagis/

Η δημοσίευση στο globonews.gr https://globonews.gr/lifestyle-page/lifestyle-artist/kopegxagi.html

Η δημοσίευση στο filmelody.gr https://filmelody.gr/βιβλια/kopegxagi.html

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...

Ο Δημήτρης Στεφανάκης υποψήφιος για το γαλλικό βραβείο Mare Nostrum

Πληροφορίες