Δημοσίευμα

Στα σιωπηλά βήματα της Ιστορίας - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αν ο κόσμος μάς αποκαλύπτεται μέσα από την Ιστορία, θα πρέπει να προσεγγίσουμε την ερμηνεία της. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Στα σιωπηλά βήματα της Ιστορίας - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Η εγελιανή άποψη την ανάγει σ’ ένα είδος θεότητας με νομοτελειακές ιδιότητες. Η Ιστορία σύμφωνα με τον Χέγκελ είναι μια πρωτογενής δύναμη που γυρίζει τον τροχό του χρόνου. Μια τέτοια εκδοχή είναι βολική προκειμένου να συσκοτίσει κανείς το ζήτημα της συλλογικής ευθύνης στην περίπτωση εγκλημάτων πολέμου.

Κι ασφαλώς ο πόλεμος είναι μια έκτακτη συνθήκη βαρβαρότητας αλλά αν δεχτούμε πως την Ιστορία την γράφουν οι άνθρωποι με τις πράξεις τους, τότε η ευθύνη βαραίνει εξίσου τους πάντες από τον στρατηγό μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη και οι προφάσεις του τύπου: «εκτελούσα διαταγές» πηγαίνουν απευθείας στο καλάθι των αχρήστων. Από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, τα μαρτυρικά χωριά της Βιάννου της Κρήτης, η Ιστορία στέλνει ακόμα αναπάντητα ερωτήματα.

Οι μαζικές εκτελέσεις του Σεπτεμβρίου του 1943, αυτή η μικρή γενοκτονία, έμεινε στην ουσία ατιμώρητη. Την πλήρωσε μόνο ένας στρατηγός Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ. Ούτε άλλες καταδίκες ούτε πολεμικές αποζημιώσεις. Ο πόλεμος όμως δεν είναι ένα πάρτι μεταμφιεσμένων, που μόλις τελειώσει, πέφτουν απλώς οι μάσκες και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κι η λήθη δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος για να προχωρήσουμε.
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/article/67392/sta-siopila-vimata-tis-istorias

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...

Κυκλοφορούν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 από τις εκδόσεις «Ακροβάτης»

Πληροφορίες