Δημοσίευμα

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ  ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
Από την Ακρόπολη των Αθηνών μέχρι το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες μπορεί κανείς να προσθέσει δεκάδες ιερούς τόπους της αρχαιότητας. Αν ενοποιήσει όλα αυτά τα σημεία στο μυαλό του, αφουγκράζεται το αίμα ενός κόσμου που κυλά ακόμα στις φλέβες μας και μιλά τη γλώσσα μας -γλώσσα οικουμενική και αρχέγονη. Αφήσαμε σήμερα πίσω μας την Αρχαία Ολυμπία και ακολουθήσαμε τον φιδογυριστό δρόμο που μέσω Ανδρίτσαινας οδηγεί κατευθείαν στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου.
Στο μουσείο της Ολυμπίας, λίγο πριν, ο Ερμής του Πραξιτέλη είχε κάτι καινούργιο να μας πει με το χαμόγελο και την αβίαστη στάση του σώματος. Στον Επικούριο Απόλλωνα του Ικτίνου προσκυνήσαμε τη γεωμετρία του σύμπαντος.

Όταν οι μεσοποτάμιες θρησκείες κυριάρχησαν αναζωπυρώνοντας το διχαστικό κλίμα Δύσης και Ανατολής, επέβαλαν το δόγμα ενός μονάρχη Θεού. Τότε χάθηκε μεμιάς ο πλουραλισμός και η αισθητική του θείου όντος που κληρονομήσαμε από την απαράμιλλη αρχαία τέχνη. Σήμερα επιστρέφουμε στους τόπους της καρδιάς, τόπους άγιους όσο τα Ιεροσόλυμα και το Άγιο Όρος.
Δημήτρης Στεφανάκης

Δημήτρης Στεφανάκης: ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ  ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...