Δημοσίευμα

Πάτρα: H Καΐρα του Δημήτρη Στεφανάκη σύμβολο αντίστασης

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το μυθιστόρημα που επανεκδόθηκε τον Απρίλιο
Πάτρα: H Καΐρα του Δημήτρη Στεφανάκη σύμβολο αντίστασης

Ποια είναι η Καΐρα, τι συμβολίζει; Ποιο μυστήριο την ακολουθεί; Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη «Λέγε με Καΐρα», το οποίο έγραψε πριν 15 χρόνια κι επανεκδόθηκε τον Απρίλιο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πάτρα.

Ο συγγραφέας κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, καθώς και ο αφηγητής του βιβλίου νομίζει πως όταν θα στρίψει τη γωνία στην περιοχή που μεγάλωσε, θα ξαναδεί την αλάνα που έπαιζε, έδωσε το στίγμα λέγοντας: "Από το τίποτα φτιάχναμε την ευτυχία μας. Οι γονείς μας μας άφησαν έναν κόσμο νοικοκυρεμένο, ήταν παιδιά του πολέμου. Εμείς ζήσαμε σε μια καθημερινότητα που ήταν εύκολη ή κάπως αδιάφορη. Μια καθημερινότητα τεχνητής ευμάρειας. Δεν θέλω βέβαια να εξιδανικεύσω γιατί υπήρχαν σκληρές προκαταλήψεις, υπήρχαν πράγματα που έπρεπε ν΄αλλάξουν», ενώ για την Καΐρα είπε μεταξύ άλλων ότι είναι μια γυναίκα που κάνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο αυτό το οδυνηρό επάγγελμα της πορνείας.

Για το βιβλίο μίλησε η Αφροδίτη Σκαλτσά – Δημητρακοπούλου (υπεύθυνη παρουσιάσεων βιβλιοπωλείου Discover your way – αναγνώστρια) «Ο Δημήτρης Στεφανάκης είναι για εμένα ένας απόλυτα έμπειρος συγγραφέας. Αλλά πιο πολύ ένας στρατευμένος αναγνώστης έχει την ικανότητα να καταγράφει στο χαρτί καταστάσεις και να δημιουργεί χαρακτήρες ηρώων σπανίων. Ο Στεφανάκης έχει την ικανότητα να ακούει εκεί που υπάρχει σιωπή και να βλέπει και με κλειστά μάτια στο σκοτάδι. Οι ήρωές του είναι άρτια σκιαγραφημένοι αλλά και συνάμα καλοδεχούμενοι με το καλέμι της γραφής του. Ναι, η Καΐρα του είναι επανέκδοση επιμελημένη αλλά και με την μεστότητα του Δημήτρη φορτωμένη.»

Τη δική της προσέγγιση έκανε η Αναστασία Δημητροπούλου (Φοιτήτρια Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Πατρών – αρθρογράφος στο literature.gr) «Στην τρυφερή αναβίωση της παιδικής του ηλικίας προχωρά ο αφηγητής στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη. Ομολογώ πως αν η επανέκδοση του «Λέγε με Καΐρα» ήταν εισιτήριο, σίγουρα θα ήταν από εκείνα που σε στέλνουν μετά από χρόνια αποδημίας, ξανά στα πάτρια εδάφη. Αν ήταν παιδί, θα ήταν αγγελικά και ασύγκριτα όμορφο όπως άλλωστε όλα τα τέκνα του έρωτα. Και αν ήταν κάτι που έχει διά παντός χαθεί, με μία και μοναδική ευκαιρία να γυρίσει πίσω άθικτο, θα ήταν ο παράδεισος της νιότης μέσα από τη ματιά ενός αγοριού. Θα έλεγα πως ο συγγραφέας, επιστρατεύοντας αριστοτεχνικά την ακρίβεια ενός ποιητή και την φαντασία ενός σχολαστικού επιστήμονα, δίνει το φιλί της ζωής σε ένα βιβλίο που όσο το διαβάζουμε εμείς, άλλο τόσο μάς διαβάζει και εκείνο. Και κάτι τέτοιο, πιστέψτε με, αποτελεί αν μη τι άλλο, το γνήσιον της υπογραφής ενός έντιμου δημιουργού απέναντι στους αναγνώστες του.»

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/397120

Δείτε το βιβλίο εδώ: https://dimitrisstefanakis.gr/site/gr.php?p=vivliaview&id=84

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...