Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο νέος εκδοτικός οίκος ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ... Περισσότερα εδώ...

Δημοσίευμα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: «Ο άνθρωπος ζει στο παρόν αλλά τρέφεται από το παρελθόν»

O Δ.Στεφανάκης απόψε στην Πάτρα παρουσίαζει το "Λέγε με Καΐρα"
Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: «Ο άνθρωπος ζει στο παρόν αλλά τρέφεται από το παρελθόν»

Έγραψε το μυθιστόρημα "Λέγε με Καΐρα¨δεκαπέντε χρόνια πριν. Το "ξανάπιασε" με μια διάθεση όπως έχει πει ο ίδιος, που έχει κανείς όταν θέλει να μπει σ' ένα δωμάτιο και να βάλει τάξη - να βάψει τους τοίχους,να αλλάξει έπιπλα και φωτισμό, να στρώσει από την αρχή τα χαλιά.."Toν Απρίλιο επανεκδόθηκε από τον Ψυχογιό κι απόψε παρουσιάζεται στην Πάτρα.

Τοπίο αγνώριστο πια η παιδική μου ηλικία με τη φημισμένη ταβέρνα του Ατρέμου και τα θρυλικά Πουτανάδικα να δεσπόζουν πάνω απ’ την παλιά γειτονιά με τα διάσπαρτα σπίτια και τους χωματόδρομους. Ο χρόνος τα πήρε όλα μαζί του κι άφησε μόνο αναμνήσεις: Το μυστήριο της Καΐρας, την ανεκδιήγητη οργάνωση του Μπούλη που θα ανέτρεπε τη Χούντα, τη μορφή του παππού, μυθική, τρυφερή, οικεία. Τόσα χρόνια στρίβω τη γωνία και νομίζω κάθε φορά πως θα ξαναδώ την αλάνα όπου παίζαμε παιδιά κι όχι τις πολυκατοικίες, στα θεμέλια των οποίων αναπαύεται η δόξα των ποδοσφαιρικών αγώνων της Πάνω και Κάτω Γειτονιάς…

Ένα οδοιπορικό της μνήμης στην εποχή που νομίζαμε πως θα αλλάζαμε τον κόσμο, διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο.

Συνέντευξη στην Ελευθερία Μακρυγένη

Όταν ξαναπιάσατε την Καΐρα , δεδομένου ότι το είχατε γράψει χρόνια πριν τι διαπιστώσατε; Tι θέλατε να αλλάξετε;
"Νομίζω πως στην πρώτη εκείνη εκδοχή δεν έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό σε όλες τις στιγμές του μυθιστορήματος. Υπήρχαν σελίδες που δεν θα άλλαζα επ΄ ουδενί, υπήρχαν όμως και πολλές άλλες τις οποίες έπρεπε να ξαναγράψω. Σχεδόν το μισό βιβλίο «γκρεμίστηκε» και «ξαναχτίστηκε»".

Θα επιχειρούσατε κάτι ανάλογο για κάποιο από τα υπόλοιπα βιβλία σας;
"Σε τέτοια έκταση δεν νομίζω, γιατί δεν χρειάζεται. Έδωσα, μέχρι σήμερα, μια δεύτερη ευκαιρία στο "Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι" και στις "Μέρες Αλεξάνδρειας" χωρίς να αλλάξω κάτι. Ο κανόνας λέει ότι δεν επεμβαίνουμε σ' ένα βιβλίο. Σεβόμαστε, αν μη τι άλλο, τον παλιότερο εαυτό μας, την αφηγηματική νιότη που το δημιούργησε. Υπάρχουν όμως κι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν αυτό τον κανόνα".

Στη νέα αυτή εκδοχή της Καΐρας αξιοποιήσατε το ύφος που κατακτήσατε με τα χρόνια ή μείνατε πιστός στην πρώτη εκείνη αφήγηση;
"Χρησιμοποίησα στοιχεία από τον τρόπο που γράφω σήμερα, αυτό είναι σίγουρο. Προσπάθησα όμως να προσαρμοστώ στον τρόπο που αφηγήθηκα αυτή την ιστορία πριν από δεκαπέντε χρόνια και όχι το αντίθετο".

O χρόνος του μυθιστορήματος αφορά τη δικτατορία. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: «Ένα οδοιπορικό της μνήμης στην εποχή που νομίζαμε ότι θ’ αλλάξουμε τον κόσμο». Τι πιστεύατε ότι θα άλλαζε; Τι έμεινε ίδιο και γιατί;
"Το «Λέγε με Καΐρα» είναι μια συνεχής αναδρομή και υπ’ αυτή την έννοια διαβάζοντας κοιτάζουμε διαρκώς πίσω μας μαζί με τον αφηγητή σ’ ένα ιστορικό τοπίο που ξεκινά από τα προπολεμικά χρόνια και καταλήγει στη μεταπολίτευση. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αυτής της περιόδου είχαμε την πεποίθηση ότι θα αλλάζαμε τον κόσμο. Κάτι τέτοιο σήμερα φαντάζει απλώς ψευδαίσθηση".

Tι κρατάτε εσείς ζωντανό μέχρι σήμερα από την παιδική σας ηλικία, είτε στη μνήμη σας, είτε στη ζωή σας;
"Καταρχάς ανακαλώ συχνά την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Νομίζω ότι πολλά στοιχεία της υπάρχουν ακόμα στον ορίζοντα που αντικρίζω κάθε πρωί. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ο άνθρωπος ζει στο παρόν αλλά τρέφεται από το παρελθόν".

To μυστήριο της Καΐρας είναι…
"Σας απαντώ δια στόματος αφηγητή: «Χρειάζεται θράσος να μιλάς για ένα πρόσωπο που δεν αντίκρισες ποτέ, ειδικά αν πρόκειται για γυναίκα και πιάνεσαι από τα φειδωλά λόγια ενός γηραλέου άντρα, από τις καλλωπισμένες φράσεις ενός ποιητή ή από τα κολυβογράμματα ενός αντάρτη…» Το άλυτο μυστήριο της ματρόνας των Πουτανάδικων είναι αυτό που διατηρεί αμείωτη την αναγνωστική ένταση. Και το ξέρετε πια πολύ καλά: Κάποια πράγματα χάνουν την μαγεία τους όταν εξηγούνται…".

info
H παρουσίαση θα γίνει σήμερα στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο 'Βυζαντινό".
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αναστασία Δημητροπούλου, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και αρθρογράφος στο literature.gr. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
ΠΗΓΗ: 
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/396004

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...

Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο νέος εκδοτικός οίκος «Ακροβάτης»

Πληροφορίες