Δημοσίευμα

Ο χρόνος ο διπρόσωπος

Είναι φορές που διηγείσαι την ιστορία σου σαν να πετάς μια πέτρα. Γίνεται τόσο φυσικά και αβίαστα όπως οι αναμνήσεις που αναβλύζουν από ένα μακρινό παρελθόν. Νιώθεις πως ο αφηγηματικός φακός σου παίζει με τις μέρες της μνήμης, οι λέξεις χορεύουν και μαζί τους χορεύουν οι χαρακτήρες που σου μιλούν από τα βάθη του μυαλού. Τους βλέπεις καθαρά, θαρρείς πως περνούν δίπλα σου, μα αν κάνεις να τους αγγίξεις, πιάνεις αέρα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα τοπία της αφηγηματικής σου νιότης. Δεν έχουν πάντα την αρτιότητα του σήμερα, μα διαθέτουν τη φρεσκάδα που δυσκολεύεσαι τόσο να ανακτήσεις. Ο θίασος της Καΐρας ζει στην αχλή ενός μαγικού ρεαλισμού που επινόησα κάποτε και τώρα, στ’ αφηγηματικά του χαλάσματα, κλήθηκα να συμπληρώσω κάποιες πινελιές στη μορφή του παππού Ατρέμου, του πατέρα Αστυνόμου, του Αντώναρου, του Μπούλη και της οργάνωσής του∙ να προσθέσω καινούργιες φιγούρες όπως αυτή του Κένεντι, της Κλάρας, της κυρίας Πιπίνας, του Εμποράκου… Σε μια παράσταση που θυμίζει θέατρο σκιών, σ’ έναν κόσμο που δε χάθηκε αλλά θα ζει πάντα στην αθωότητα της παιδικής μου ματιάς.

Στο μυθιστόρημά μου «Λέγε με Καΐρα» ξετυλίγεται η ταπεινή δόξα μιας αλλοτινής καθημερινότητας, τρυφερής και οικείας.
Δημήτρης Στεφανάκης

Πηγή: http://blog.psichogios.gr/o-xronos-o-diprwsopos/

Λέγε με Καΐρα - εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...