Δημοσίευμα

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019 - Λογοτεχνικά απογεύματα στον ΙΑΝΟ | «Ντοστογιέφσκι - οι αντιήρωες»

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019 στις 6:00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Αθήνα - Σταδίου 24

Λογοτεχνικά απογεύματα στον ΙΑΝΟ, Αθήνα - Σταδίου 24
Τρίτη 05 Νοεμβρίου
2019 στις 18:00

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Δημήτρης Στεφανάκης για τέταρτη χρονιά μας ξεναγεί στις σελίδες της μεγάλης λογοτεχνίας όπου ζούμε μία δεύτερη ζωή που δεν μπορεί να μας προσφέρει η πραγματικότητα.
Ας μιλήσουμε για αυτή.
«Λογοτεχνικά απογεύματα στον ΙΑΝΟ» όπου τα σπουδαία βιβλία και οι δημιουργοί τους «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Λίγα λόγια για τη συνάντηση στις  05/11 στις 18:00:
«Ντοστογιέφσκι - οι αντιήρωες»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η τέχνη του μεγάλου Ρώσου εξελίχθηκε χάρις στο αρνητικό πρόσημο των ηρώων του.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης μιλά για την «δυναστεία αντιηρώων» που οικοδόμησε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι από τον Ρασκόλνικωφ έως τον Σταυρόγκιν και την οικογένεια Καραμάζωφ.
Σχολιάζει και διαβάζει αποσπάσματα η Όλγα Νικολαΐδου.

Δείτε την εκδήλωση ζωντανά και εδώ:

Λίγα λόγια για την Όλγα Νικολαΐδου:
Η Όλγα Νικολαΐδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όμως ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου. Σπούδασε υποκριτική και συμμετέχει κάθε χρόνο σε θεατρικές παραστάσεις. Εργάστηκε όμως και ως αθλητικογράφος. Δίδαξε δημοσιογραφία αλλά και την Ελληνική γλώσσα σε Σχολεία Μεταναστών.
Το μυθιστόρημα «Άνεμος Ωραίος» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη.
Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr
IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr
 

Η εκδήλωση στο ianos.gr

Η παρουσίαση της εκδήλωσης στο fosonline.gr

Ακολουθεί κείμενο από το fosonline.gr για την εκδήλωση «Ντοστογιέφσκι - οι αντιήρωες» στον Ιανό:
"Ο Ντοστογιέφσκι με τους αντιήρωες επινόησε ένα παιχνίδι χαρακτήρων θέλοντας περισσότερο να προκαλέσει την ηθική μας. Ταυτόχρονα θέλησε να μιλήσει για το κακό, όχι με τρόπο διδακτικό, κουνώντας το δάκτυλο στον αναγνώστη, αλλά ενσωματώνοντάς το στην ανθρώπινη φύση ως αναπόσπαστο κομμάτι της.

Αποκάλυψε την γοητεία της σκοτεινής πλευράς, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό όσο και ρεαλιστικό μίγμα όπου ο άνθρωπος συγκρούεται με τον ίδιο του τον εαυτό προκειμένου να βρει ισορροπία σε αυτή την αέναη αντίθεση καλού και κακού μέσα του. Το κακό το επινοούμε από ανάγκη, ενίοτε όμως το επινοούμε και από ευχαρίστηση.

Η ευχαρίστηση αυτή διαποτίζει τη φύση του Ρασκόλνικοφ, του Σταβρόγκιν αλλά και του Ιβάν Καραμάζοφ. Και οι τρεις σου δίνουν την εντύπωση πως βλέπουν το κακό ως μια απαιτητική άσκηση στην οποία δεν πρέπει να απογοητεύσουν με τις επιδόσεις τους.

Η έννοια του αντιήρωα ασφαλώς επιδέχεται πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Εξαρτάται πάντοτε από το πρόσωπο που επινοεί τον αντιήρωα, από τον εκάστοτε δημιουργό, από την ηθική και φιλοσοφική του αφετηρία. Άρα ο αντιήρωας δεν είναι μια στατική έννοια αλλά μια δυναμική πρόκληση τόσο για τον αναγνώστη όσο και για τον συγγραφέα.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ντοστογιέφσκι εισήγαγε αυτή τη συνθήκη στη λογοτεχνία επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου. Δεν μπορούμε βέβαια να ισχυριστούμε ότι αντιήρωες δεν υπήρχαν πριν από τον Ντοστογιέφσκι.

Είναι όμως σαφές πως μόνο ο Ρώσος ανέπτυξε συνειδητά και συστηματικά αυτή την δυναστεία αρνητικών χαρακτήρων που στη συνέχεια ενέπνευσαν στις επόμενες γενιές δημιουργών τους σύγχρονους αντιήρωες.

Οι αλήτες του Μπέκετ, οι πρωταγωνιστές του Φώκνερ, ο Μερσώ του Καμύ, ο Γκρέγκορ Σάμσα του Κάφκα, η Λολίτα του Ναμπόκοφ, η Μόλυ Μπλουμ του Τζόις και όλοι οι άλλοι είναι αποκυήματα της Ντοστογιεφσκικής πρωτοπορίας."
Δημήτρης Στεφανάκης
ΠΗΓΗ κειμένου: https://www.fosonline.gr/plus/politismos/article/71473/ntostogiefski-oi-antiiroes

Ο Δημήτρης Στεφανάκης μιλά για την «δυναστεία αντιηρώων» που οικοδόμησε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι από τον Ρασκόλνικοφ έως τον Σταυρόγκιν και την οικογένεια Καραμάζοφ. ΙΑΝΟΣ, Αθήνα 05/11/2019Ο Δημήτρης Στεφανάκης μιλά για την «δυναστεία αντιηρώων». Σχολιάζει και διαβάζει αποσπάσματα η Όλγα Νικολαΐδου. ΙΑΝΟΣ, Αθήνα 05/11/2019

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...