Δημοσίευμα

Βραβείο πεζογραφίας του Περιοδικού Κλεψύδρα: Ο Δημήτρης Στεφανάκης συνομιλεί με τη Βιργινία Αυγερινού - literature.gr

Σύνταξη στο literature.gr από την Βιργινία Αυγερινού
Βραβείο πεζογραφίας του Περιοδικού Κλεψύδρα: Ο Δημήτρης Στεφανάκης συνομιλεί με τη Βιργινία Αυγερινού - literature.gr

Το βραβείο πεζογραφίας του Περιοδικού Κλεψύδρα μπήκε αισίως στον ενδέκατο χρόνο του. Ρωτήσαμε τον εμπνευστή του, τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη, για να μάθουμε όλες τις παραμέτρους της λογοτεχνικής αυτής διάκρισης.

Κύριε Στεφανάκη, θα θέλαμε από σας ένα μίνι απολογισμό του βραβείου Κλεψύδρα. Πώς δημιουργήθηκε και πώς έφτασε ως εδώ ύστερα από έντεκα χρόνια παρουσίας;

Το βραβείο Κλεψύδρα αποτελεί μια από τις πολιτιστικές δράσεις του περιοδικού Κλεψύδρα που εκδίδεται από την Έφη Ριζά και τις εκδόσεις Έναστρον. Το περιοδικό Κλεψύδρα με τη σειρά του υπάγεται σε ένα μεγαλύτερο κύκλο πολιτισμού, τη Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον που έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πολιτιστικό ορίζοντα. Όσο για το βραβείο Κλεψύδρα, η ιδέα έπεσε στο τραπέζι ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα του 2011  και θυμάμαι πώς έλαμψαν τα μάτια της Έφης Ριζά και του Θανάση Σκύφα όταν τους πρότεινα να συνοδεύσουμε την έκδοση ενός λογοτεχνικού περιοδικού με ένα ομότιτλο βραβείο. Η αρχική μας πρόθεση, από την οποία νομίζω δεν απομακρυνθήκαμε ποτέ, ήταν να αναδείξουμε καινούργιες φωνές στο ελληνικό μυθιστόρημα που στη νέα χιλιετία είναι αλήθεια ότι συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα μπρος. Δεν ξέρω αν αυτό μας διαφοροποιεί από τα άλλα εγχώρια βραβεία, σίγουρα όμως μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι συστήσαμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό συγγραφείς όπως ο Συμπάρδης, η Αναστασέα, ο Μαγκλίνης, ο Κυθρεώτης, ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Νίκος Χρυσός επιβραβεύοντας παράλληλα την πορεία του Ισίδωρου Ζουργού, της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, του Γιάννη Μακριδάκη και φυσικά του Φαίδωνα Ταμβακάκη.

Το φετινό βραβείο;

Το 11ο βραβείο Κλεψύδρα απονεμήθηκε στην Έλενα Μαρούτσου που μας χάρισε ένα βιβλίο μοντέρνο και καλογραμμένο, ισορροπημένο από την αρχή ως το τέλος. Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι όλα τα βιβλία της φετινής πεντάδας είχαν τα φόντα για να βραβευθούν. Τόσο η Ασημένια Σαράφη όσο και ο Μιχάλης Αλμπάτης έδωσαν  συναρπαστικά μυθιστορήματα. Το ίδιο θα μπορούσα να πω για τη Μαρία Γαβαλά και τον Σπύρο Μπούσια.

Η εύφημος μνεία «Νίκος Παπαγεωργίου» είναι μια διάκριση που θα υπάρχει και τις επόμενες χρονιές;

Όχι, θεσπίστηκε κατ’ εξαίρεση φέτος, προκειμένου να τιμήσουμε τον Νίκο Παπαγεωργίου που τόσο αναπάντεχα έφυγε από κοντά μας. Ήταν το μέλος με τις περισσότερες συμμετοχές στην κριτική επιτροπή, περισσότερες και από μένα και από την Έφη Ριζά. Είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την απώλειά του. Να θυμίσουμε ότι η εύφημος μνεία απονεμήθηκε στην Ασημένια Σαράφη για το μυθιστόρημά της «Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Και γιατί βραβεύετε μόνο μυθιστορήματα;

Γιατί θεωρούμε ότι το ελληνικό μυθιστόρημα, που τα πάει τόσο καλά τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται μια επιπλέον ενθάρρυνση. Για όλα τα άλλα γραμματειακά είδη άλλωστε υπάρχουν έγκριτα βραβεία. Το βραβείο Κλεψύδρα δεν θα προσέθετε κάτι ιδιαίτερο.

Τι σημαίνει να είσαι μέλος μιας επιτροπής λογοτεχνικού βραβείου;

Σημαίνει ότι έχεις να διαβάσεις πολλά βιβλία κάθε χρόνο, σημαίνει επίσης ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις ανάμεσα σε ισότιμα καλά μυθιστορήματα. Σημαίνει όμως και  ότι πρέπει να απορροφήσεις τους όποιους κραδασμούς πριν και μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

Υπάρχουν πιέσεις;

Ναι αλλά είναι φυσικό. Εκδίδονται αναρίθμητα βιβλία κάθε χρόνο και όσα αξίζουν πραγματικά πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φτάσουν στους αναγνώστες.

Και το βραβείο είναι ένας τρόπος;

Σίγουρα, γι' αυτό και αντιλαμβάνομαι την αγωνία και τις πιέσεις συγγραφέων και εκδοτών. Μακάρι να μπορούσαμε να απονείμουμε περισσότερες διακρίσεις.

Ποιες προδιαγραφές τηρούν τα μέλη της επιτροπής;

Τις συνήθεις, φαντάζομαι: Αναγνωστική επάρκεια, απροκατάληπτη κρίση, ανεξαρτησία.

Η σύνθεση των μελών παραμένει ίδια όλα αυτά τα χρόνια;

Όχι, έχουν περάσει αρκετά ονόματα από αυτή την επιτροπή. Κατά καιρούς έχουν πάρει μέρος πολλοί άνθρωποι του βιβλίου, ανάμεσά τους η Εριφύλη Μαρωνίτη, ο γνωστός ηθοποιός Περικλής Λιανός, ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Δημήτρης Θάνας

Κι εσείς, βέβαια.

Κι εγώ και η Έφη Ριζά, που είναι η ιδιοκτήτρια του περιοδικού και κατά κάποιο τρόπο και η… ιδιοκτήτρια του βραβείου.

Μπορείτε να σκεφτείτε το βραβείο χωρίς τον Δημήτρη Στεφανάκη στην επιτροπή;

Φυσικά, άλλωστε τις δύο πρώτες χρονιές απείχα. Το βραβείο θα συνέχιζε μια χαρά την πορεία του και χωρίς εμένα.

Η φετινή επιτροπή;

Όπως σας είπα χάσαμε πρόσφατα τον Νίκο Παπαγεωργίου, δόκτορα φιλολογίας, που ήταν αναπόσπαστο μέλος. Συνεχίζουμε ως πενταμελής επιτροπή. Εκτός από μένα και την Έφη Ριζά, συμμετέχει η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα, η κριτικός και δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου και η Κατερίνα Σπυροπούλου, Δρ Γαλλόφωνης & Συγκριτικής Λογοτεχνίας.

Θα μου επιτρέψετε να σας υποβάλω ένα τελευταίο ερώτημα; Πείτε μου πώς ακριβώς γίνεται η επιλογή των βιβλίων

Συνεργαζόμαστε με μια ομάδα αναγνωστών, δεχόμαστε τις προτάσεις τους αλλά προτείνουμε κι εμείς. Διαβάζουμε αρκετές δεκάδες βιβλία κάθε χρόνο προτού καταλήξουμε στη μεγάλη λίστα του βραβείου.

Δεν φοβάστε μήπως σας ξεφύγει κάποιο καλό μυθιστόρημα;

Ναι, πάντα υπάρχει αυτός ο φόβος αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Θα θέλατε κάτι να προσθέσετε σε όσα είπαμε;

Ναι, θα ήθελα να ανακοινώσω μέσα από το literature, την θέσπιση ενός Βραβείου ξένης λογοτεχνίας που θα δίνεται κάθε χρόνο. Το έχω ήδη συζητήσει με την Έφη Ριζά και έχει συμφωνήσει στα βασικά σημεία. Δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα, καθώς επεξεργαζόμαστε ακόμα τη μορφή του και τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων. Μπορώ μόνο να σας διαβεβαιώσω ότι η ιδέα της επιτροπής είναι κάτι περισσότερο από πρωτοποριακή.

Αναμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ για την συνομιλία μας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ

*** Ο Δημήτρης Στεφανάκης είναι συγγραφέας. Το τελευταίο το βιβίο με τίτλο Μινώταυρος, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΠΗΓΗ: https://www.literature.gr/vraveio-pezografias-toy-periodikoy-klepsydra-o-dimitris-stefanakis-synomilei-me-ti-virginia-aygerinoy/

Βραβείο πεζογραφίας 2023 του Περιοδικού Κλεψύδρα: Ο Δημήτρης Στεφανάκης συνομιλεί με τη Βιργινία Αυγερινού - literature.grΒραβείο πεζογραφίας 2023 του Περιοδικού Κλεψύδρα: Ο Δημήτρης Στεφανάκης συνομιλεί με τη Βιργινία Αυγερινού - literature.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...