Δημοσίευμα

"Ο χορός των ψευδαισθήσεων" Ένα μυθιστόρημα για τη δοκιμασία της ζωής και του έρωτα με φόντο την πολύκροτη κρίση.

 
Κυκλοφορεί σήμερα 2 Απριλίου το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη: "Ο χορός των Ψευδαισθήσεων" 

Πηγή: http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002903/o-xoros-twn-pseydaisthhsewn

Πόσο ηχηρή μπορεί να είναι η αυτοκτονία ενός ανθρώπου στην Αθήνα του 21ου αιώνα, σε αυτή την πόλη που φιλοδοξεί να γίνει η μεγάλη μητρόπολη του νότου; Όταν ο Αλέξανδρος Σάντσας ή Αλεκίνος αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του στα τέλη του 2011, η Ελλάδα έχει αρχίσει μόλις να συλλαβίζει την κρίση. Χαρισματικός απατεώνας ο ίδιος κατάφερε να παρασύρει χιλιάδες συμπατριώτες του στο όνειρο του εύκολου πλουτισμού.  Ο Μάνος Πιερίδης μέλος μιας παρέας στην οποία ανήκε ο αυτόχειρας  αναθυμάται στιγμές από την κοινή τους πορεία στα χρόνια της δεκαετίας του ’90.  Από τις αφηγήσεις του αναδεικνύεται το πορτρέτο ενός αθεράπευτου μεγαλομανούς ο οποίος δεν διστάζει προκειμένου να πλουτίσει. Την ίδια όμως στιγμή δίπλα στο πανηγύρι του νεοπλουτισμού, ο Μάνος πιστεύει ακόμα στον ανεκπλήρωτο έρωτά του  για την Έλια, την νεαρή δασκάλα χορού, που φεύγει στην Ευρώπη αναζητώντας μια διεθνή καριέρα κι επιστρέφει όταν όλα μοιάζουν να γίνονται δύσκολα. Βρίσκει επίσης ακόμα λόγους να συναναστρέφεται τον Σέργιο, ένα νεαρό δικηγόρο που ακολούθησε τον Αλεκίνο στον ίλιγγο μιας επιτυχίας δίχως όρια. Η φιλία και ο έρωτας δοκιμάζονται στον ορίζοντα της πολύκροτης πόλης στην καρδιά της Αθήνας που μοιάζει να είναι η ίδια το μυθιστόρημα.

Από την πρώτη κιόλας συνταρακτική σκηνή το νέο βιβλίο του Στεφανάκη δηλώνει καθαρά τις προθέσεις του: να χτυπήσει γερά στο στομάχι μας. Από τα φοιτητικά στέκια και τα βιβλιοπωλεία των Εξαρχείων έως την παραλιακή της Γλυφάδας ξεδιπλώνονται όλες οι εντάσεις και οι εναλλαγές των συναισθημάτων που βιώσαμε όλοι εμείς μαζί με τον Αλεκίνο, την Έλια, την Αντωνία, τον Σέργιο και την Μπιμπή τη δεκαετία του '90. Για πρώτη φορά ένας Έλληνας συγγραφέας μάς παρασύρει με τόση ένταση στον χόρο των δικών μας αστικών ψευδαισθήσεων και - γιατί όχι;- των ακόμα ζωντανών ονείρων μας.
Τίνα Μανδηλαρά, κριτικός

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...