Δημοσίευμα

Τζον Κολτρέιν και Τζόνι Χάρτμαν - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο κορυφαίος σαξοφωνίστας της τζαζ για μια και μοναδική φορά ηχογραφεί με τραγουδιστή. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Τζον Κολτρέιν και Τζόνι Χάρτμαν - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Η φωνή του Τζόνι Χάρτμαν ήταν ασφαλώς συναρπαστική. Με την πλούσια χροιά βαρυτόνου ο Χάρτμαν συνεργάστηκε με τις μεγάλες μπάντες του Ντίζι Γκιλέσπι και του Ερλ Χάινς αλλά και με τον Έρολ Γκάρνερ.

Η συνεργασία του όμως με τον Τζον Κολτρέιν παραμένει η κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Και να φανταστεί κανείς ότι την αρχή έκανε ο παραγωγός του Κολτρέιν Μπομπ Θιλ, ο οποίος βολιδοσκόπησε τον Χάρτμαν για λογαριασμό του σαξοφωνίστα. Στην αρχή ο Χάρτμαν ήταν διστακτικός. Δέκα χρόνια αργότερα παραδέχτηκε: «Δεν ήξερα ότι ο Κολτρέιν μπορούσε να υποστηρίξει αυτό που έκανα ως τραγουδιστής. Ο Τζον τότε έπαιζε στο Birdland [νεοϋορκέζικο κλαμπ] και μου ζήτησε να πάω να τον ακούσω. Τον άκουσε να παίζει μπαλάντες, και πείστηκα».

Στη συνέχεια ο Κολτρέιν, ο Μακ Κόι Τάινερ και ο Τζόνι Χάρτμαν μπήκαν στο στούντιο για λογαριασμό της Impulse. Η μεγάλη επιτυχία του δίσκου έδωσε στον Χάρτμαν την δυνατότητα να ηχογραφήσει άλλους τέσσερις με την εταιρία Impulse και την ΑΒC με παραγωγό πάντοτε τον Μπομπ Θιλ.

Ο δίσκος αυτός παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς, καθώς εκτός των άλλων ανέδειξε μια άγνωστη πτυχή του Κολτρέιν, ο οποίος λέγεται ότι μετά τις ηχογραφήσεις επέστρεφε και εμπλούτιζε το τελικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Κολτρέιν εξήγησε την εμμονή του με τον Χάρτμαν στον συγγραφέα Φρανκ Κόφσκι: «Κάτι μου είπε η φωνή του. Δεν ξέρω τι ακριβώς. Μου αρέσει η χροιά του. Σκέφτηκα ότι ήθελα να τον ακούσω να τραγουδά μαζί μου. Τον αναζήτησα και κάναμε τον δίσκο».
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/moysiki/article/257446/tzon-koltrein-kai-tzoni-xartman

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...