Δημοσίευμα

«Μινώταυρος», ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και ατμόσφαιρας - e-thessalia.gr

«Μινώταυρος», ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και ατμόσφαιρας. Γράφει ο ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ στην εφημερίδα e-thessalia.gr
«Μινώταυρος», ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και ατμόσφαιρας - e-thessalia.gr

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ 13/06/2023, στο Roof Garden του ξενοδοχείου «Κυψέλη», το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη με τίτλο «Μινώταυρος» (Μεταίχμιο), ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και ατμόσφαιρας, το οποίο εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στην Κρήτη. Ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες και πολλά πρόσωπα που έρχονται και διασταυρώνονται με κοινό παρονομαστή την Ιστορία, αλλά και με τη δική τους καθημερινότητα. Ένα βιβλίο που «γεννήθηκε» μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα του ίδιου του συγγραφέα.

Ρεπορτάζ ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Ο κ. Δημήτρης Στεφανάκης τόνισε πως το νέο του βιβλίο «Μινώταυρος» «είναι ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, αλλά επίσης εξαπλώνεται σε όλη αυτή τη μυθιστορηματική οικουμένη του παλιού κόσμου, η γνωστή, που ταυτίζεται με την Ευρώπη, με την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, αυτό το κοσμοπολιτικό τόξο που χάθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο συγγραφέας επισήμανε πως η υπόθεση του βιβλίου συντίθεται από πολλές ιστορίες και από πολλά πρόσωπα που έρχονται και διασταυρώνονται με κοινό παρονομαστή την Ιστορία, αλλά και με τη δική τους καθημερινότητα, που είναι το σημαντικότερο στη λογοτεχνία.
Το βιβλίο έχει αρκετά ισχυρούς χαρακτήρες. «Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και ένα μυθιστόρημα ατμόσφαιρας» σημείωσε ο ίδιος.
Το βιβλίο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. «Αναφέρεται στο τέλος της τουρκοκρατίας, όπου συγκεκριμένα γεγονότα έπαιξαν κάποιον ρόλο και οδήγησαν στην απελευθέρωση του νησιού, ενώ δείχνει όλη αυτή την περίοδο του μισού αιώνα που φτάνει λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως για παράδειγμα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής όπου υπάρχουν πολλά ιστορικά γεγονότα, διασταυρωμένα» επισήμανε ο κ. Δ. Στεφανάκης, προσθέτοντας: «Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει την Ιστορία και το αποτύπωμά της».
Πώς, όμως, γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου; «Αφορμή ήταν οι διηγήσεις του πατέρα μου. «Έφυγε» λίγο πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο και το θεώρησα χρέος μου να του αφιερώσω ένα μυθιστόρημα» απάντησε ο συγγραφέας.
Όσον αφορά στα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια του Δημήτρη Στεφανάκη, ο ίδιος σημείωσε πως ετοιμάζει ένα μυθιστόρημα, μεγάλο σε όγκο: «Είναι ένα πανόραμα της ελλαδικής πραγματικότητας που θα έχει λίγο μουσική, λίγο πολιτική, λίγο ιστορία και μια μεγάλη δόση καθημερινότητας. Υπολογίζω ότι θα ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και θα φτάνει μέχρι τη Χούντα».
Να σημειωθεί πως τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», ο 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου «Θετις», το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο». Τον συγγραφέα προλόγισε η Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αρθρογράφος λογοτεχνίας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

ΠΗΓΗ: https://e-thessalia.gr/minotayros-ena-mythistorima-charaktiron-kai-atmosfairas/

«Μινώταυρος», ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και ατμόσφαιρας - e-thessalia.gr - Παρουσίαση στον Βόλο«Μινώταυρος», ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και ατμόσφαιρας - e-thessalia.gr - Παρουσίαση στον Βόλο 13/06/23

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...