Δημοσίευμα

Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ / protothema.gr - «Μινώταυρος» - Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη που θα διαβαστεί πολύ

Με το νέο μυθιστόρημά του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ο Δημήτρης Στεφανάκης υπόσχεται την απόλυτη αναγνωστική εμπειρία με ένα βιβλίο που γράφτηκε για να συναντήσει το πλατύ αναγνωστικό κοινό της χώρας. Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ / protothema.gr
Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ / protothema.gr - «Μινώταυρος» - Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη που θα διαβαστεί πολύ

Ο βραβευμένος συγγραφέας ύφανε ένα πυκνό, συναρπαστικό έπος μισού αιώνα Ιστορίας. Από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα συνέβησαν πολλά, όχι μόνο στην Κρήτη όπου κυρίως διαδραματίζεται το μυθιστόρημα με τίτλο «Μινώταυρος», αλλά σε όλη την Ευρώπη, που ο ίδιος αποκαλεί μυθιστορηματική οικουμένη του.

Ο Στεφανάκης, ωστόσο, δεν αρκέστηκε να καταγράψει τα βήματα της επίσημης Ιστορίας. Έκτισε χαρακτήρες και μια δυνατή πλοκή που σε αιχμαλωτίζει από τις πρώτες σελίδες, καλλιεργώντας υψηλές αναγνωστικές προσδοκίες. Με γενναίες δόσεις χιούμορ, ειρωνείας αλλά και στοχαστικής διάθεσης δημιούργησε ένα μεγάλο κόσμο μέσα στον οποίο θα μπορούσε να βυθιστεί ο αναγνώστης, ζώντας μια παράλληλη πραγματικότητα.

Είναι η πραγματικότητα της Κρήτης στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και στην εποχή της Κρητικής Πολιτείας, του μεσοπολέμου και της Γερμανικής Κατοχής. Είναι όμως και η πραγματικότητα της Ευρώπης των δύο παγκοσμίων πολέμων και της μεσοπολεμικής παραζάλης. Οι ήρωες του Στεφανάκη ζουν στο μεταίχμιο της μετάβασης από τον παλιό στο νέο κόσμο χωρίς να παραιτούνται από τα όνειρα, τα πάθη και τις ψευδαισθήσεις τους. Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα μυθοπλασίας και Ιστορίας, προσώπων και γεγονότων ο αναγνώστης βρίσκει κάτι οικείο και είναι σαν να ζει κι αυτός την αγωνία της εξέλιξης σελίδα-σελίδα.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του Φρούτα εποχής και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα έντεκα μυθιστορήματά του. Το μυθιστόρημά του Μέρες Αλεξάνδρειας (2007) μεταφράστηκε στα γαλλικά, τιμήθηκε με το Prix Mediterranee Etranger 2011 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ισπανικά στα αραβικά και στα βουλγαρικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης έχει επίσης ασχοληθεί με τη μετάφραση και το 2011 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Europeen.

Το 2014 αναγορεύτηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την προσφορά του στον λογοτεχνικό χώρο και τη συμβολή του στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr/advertorial/article/1359872/minotauros-to-neo-muthistorima-tou-dimitri-stefanaki-pou-tha-diavastei-polu

«Μινώταυρος» - Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη που θα διαβαστεί πολύ - Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ / protothema.gr - 11/04/23

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...