► Book Club: «Από τη σελίδα στην εικόνα» - Μια Λέσχη σινεμύθου στο μουσείο Γουλανδρή... Περισσότερα εδώ...

Δημοσίευμα

Η Τζένη Μανάκη γράφει για το Άρια. Ο κόσμος από την αρχή

ΑΡΙΑ - Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ  της Τζένης Μανάκη.
'Ενα  ιστορικό-κοινωνικό βιβλίο, στο πλαίσιο του κοσμοπολιτισμού της Μεσογείου, όπου ο έρωτας κατέχει σημαντικό ρόλο και όχι πρόφαση για την αφήγηση του μύθου. 
   'Ενα βιβλίο όπου ιστορική πραγματικότητα, κοινωνικές συνήθειες και συμπεριφορές καταγράφονται με την ακρίβεια και εμβρίθεια ενός σχολαστικού μελετητή και συγχρόνως εραστή της περιόδου κατά την οποία ο κοσμοπολιτισμός των Ελλήνων είχε συντελέσει στην πρόοδο και την ανάδειξη του λαού μας σε παράγοντα ακόμη και διεθνών εξελίξεων, πριν κακοί χειρισμοί των πολιτικών,  μας καταστήσουν υποχείρια των έξωθεν ''φίλων'' που ανέλαβαν την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων, με το αζημίωτο, πριν συμβεί η γερμανική κατοχή (αφορμή για ''ανάδειξη'' πολλών κακοδαιμονιών της φυλής μας), πριν οδηγηθούμε στον όλεθρο της εμφύλιας σύρραξης . 
    'Ενα βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη από την Αθήνα του 1939,- όπου οι ήρωες  βιώνουν μία περίοδο κυμαινόμενη μεταξύ μακαριότητας και προληπτικού φόβου για τον επερχόμενο πόλεμο-, στην Αλεξάνδρεια, που ζει γαλήνιες μέρες και ταραγμένες νύχτες, και εν συνεχεία στο Κάιρο, όπου ο πόλεμος αποτελεί απλά θέμα συζητήσεων και διαπλοκών για αναρρίχηση στην εξουσία. Το ταξίδι συνεχίζεται στον Νείλο, διατρέχει τη Μέση Ανατολή και μέσω της Τουρκίας καταλήγει στην καθημαγμένη από την γερμανική μπότα Αθήνα. 
'Ενα βιβλίο, όπου ο Στεφανάκης – άνθρωπος είναι συχνά παρών στην αφήγηση του Στεφανάκη – συγγραφέα προκειμένου να εκφράσει προσωπικές του αλήθειες. O αποφθεγματικός του λόγος, αποτέλεσμα ώριμης φιλοσοφικής σκέψης, αποτελεί σημαντικό στοιχείο συγγραφικής δεινότητας, 
   '' Κάποιοι άνθρωποι που τους θεωρείς εκ των προτέρων ανάρπαστους καταλήγουν να μείνουν μόνοι, ακριβώς επειδή και όλοι οι άλλοι έχουν γι αυτούς την ίδια εντύπωση '' 
    '' Οι άνθρωποι που κρίνουν κατ΄επάγγελμα δεν αρέσκονται να εκτίθενται στην κρίση των άλλων '' 
    '' Παράξενο πράγμα η φήμη. Καμιά φορά θαρρείς πως οι άνθρωποι είναι πλασμένοι απο λόγια παρά από σάρκα. Μικροί μύθοι που χτίζονται πάνω σε μισόλογα, υπονοούμενα και ανολοκλήρωτες φράσεις άλλων. 'Ετσι τους γνωρίζεις καλά, ή νομίζεις πως τους γνωρίζεις, χωρίς καν να τους έχεις συναντήσει, φτάνοντας ακόμη στο τέλος και να ερωτευτείς τη φήμη τους''.
    '' Αν αντιληφθώ κάτι που με υπερβαίνει, το βάζω αμέσως σκοπό της ζωής μου να το κατακτήσω ''
   '' Η ομορφιά θα μας αιφνιδιάζει πάντοτε, γιατί είναι αδύνατο να συλλάβουμε όλες τις εκδοχές της ''.
   '' Οι ιστορικές αποφάσεις, είναι το γινόμενο πολλών ατομικών συνειδήσεων ''.
   '' Η αισθητική του ανθρώπου πάντα κάτι μας λέει και για τη νοημοσύνη του ''.
   '' Νομίζω πως νεκροί δεν είναι αυτοί που μας τους παίρνει ο θάνατος, αλλά κι αυτοί που μας τούς παίρνει ο χρόνος. Στη χώρα των νεκρών κατοικεί και ο παλιός μας εαυτός και ποτέ μα ποτέ πια δε θα τον ξαναβρούμε''.
   '' Παράξενα όντα αλήθεια! (οι γυναίκες ). Ούτε ξέρεις γιατί αγαπούν τους άνδρες ''.
   '' Οι άνθρωποι που ερωτευτήκαμε μοιάζουν με δωμάτιο μέσα στο οποίο ζούσες κάποτε και τώρα από καιρού εις καιρόν θέλεις να μπαίνεις να ρίχνεις μια ματιά ''.
   '' Η αυτοχειρία,ωστόσο, φάνταζε πολυτέλεια σ΄έναν κόσμο πολέμου, όπου εύκολα κανείς μπορούσε να διαλέξει τον δολοφόνο του ''.
   '' Η νιότη θα βρίσκει πάντα τη δύναμη να λοιδορεί τον όλεθρο και τη συμφορά. Στο ιλαρό της πρόσωπο θα ανακαλύπτει κανείς πως καμιά τραγωδία δεν είναι το τέλος του κόσμου και πως πάντα θα μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία''. 
   '' Οι άνθρωποι δηλητηριάζουν συχνά τη ζωή τους χωρίς λόγο, για χάρη μιας ανεξήγητης ηδονής που αισθάνονται καταστρέφοντας συστηματικά τον εαυτό τους ''.
    '' ...οι άνθρωποι μιλάμε δυο γλώσσες. Μια για να εκφράζουμε όσα αισθανόμαστε και μία για να καλύπτουμε τις αδικίες μας. Η λέξη νομιμότητα σίγουρα ανήκει στή δεύτερη ''.
   '' Σ΄εναν πόλεμο κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον εθελοντή ''
   '' Οι άνθρωποι που αγαπάμε πιο πολύ είναι όσοι χάθηκαν για πάντα και το πάθος της απουσίας τους στην ψυχή μας, δεν θεραπεύεται ''.
  '' Τίποτε δεν μπορεί να συγκλονίσει περισσότερο από τα μάτια ενός ανθρώπου, λες και η φρίκη του κόσμου που αντικρίζουν δεν πάει πιό βαθιά στην ψυχή, αλλά λιμνάζει εκεί και μεταδίδεται σαν αρρώστια.''.
 

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...