Δημοσίευμα

Ένα μυθιστόρημα για το μυθιστόρημα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει για το μυθιστόρημα του Αντρέ Ζιντ «Οι κιβδηλοποιοί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.
Ένα μυθιστόρημα για το μυθιστόρημα

Δημοσιευμένο στον φοβερό μεσοπόλεμο το μυθιστόρημα του Αντρέ Ζιντ, «Οι Κιβδηλοποιοί» είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αφήγημα. Εμπεριέχει τις προγραμματικές δηλώσεις μιας ολόκληρης γενιάς για το νέο μυθιστορηματικο είδος και διαμορφώνει συνειδήσεις για τη συνέχεια. Εκτός των άλλων ο Ζιντ σπεύδει να κατοχυρώσει την περίφημη τεχνική mise en abyme, με την οποία εγκιβωτίζει τη μια μυθοπλασία μέσα στην άλλη ενώ γίνεται ο πρόδρομος του nouveau roman στη Γαλλία.

Αξίζει κανείς να διαβάσει και το Ημερολόγιο των Κιβδηλοποιών που εμπλουτίζει και συμπληρώνει το αφηγηματικό αποτέλεσμα. Από τα αναγνώσματα που σε υποχρεώνουν να επιστρέψεις στις σελίδες τους, από τα βιβλία που πήραν στην πλάτη τους τη λογοτεχνία και την πήγαν παρακάτω!
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.culturenow.gr/ena-mythistorima-gia-mythistorima/

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...