Δημοσίευμα

Το μέλλον του μυθιστορήματος - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Με αφορμή τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, στις 7 το βράδυ. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Το μέλλον του μυθιστορήματος - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αναρωτιέμαι συχνά τι αμαρτίες πληρώνει το μυθιστόρημα κι έχει μπει από χρόνια στο στόχαστρο της κριτικής και της λογοτεχνικής θεωρίας. Με τον Οδυσσέα του Τζόις ανακάλυψαν ορισμένοι το μυθιστόρημα που θα έβαζε τέρμα σε όλα τα μυθιστορήματα αλλά διαψεύστηκαν. Το ίδιο ακούστηκε αργότερα με αφορμή το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας του Πίντσον ή με το Κουτσό του Κορτάσαρ ή και με Τα Εκατό χρόνια μοναξιά του Μάρκες. Το ίδιο λέμε σήμερα με το 2666 του Μπολάνιο.

Γιατί δεν προφητεύουμε κάτι ανάλογο για το διήγημα ή για τη νουβέλα. Προφανώς γιατί δεν ηγεμονεύουν στον χώρο της λογοτεχνίας. Αυτός ο δυνάστης, ο τύραννος που λέγεται μυθιστόρημα στους δύο αιώνες κυριαρχίας του έχει σφετεριστεί στοιχεία από κάθε άλλο γραμματειακό είδος και όχι μόνο. Έχει απομυζήσει τη φιλοσοφία, έχει ξεπατικώσει το δοκίμιο, έχει αφομοιώσει την ψυχολογία και την κοινωνιολογία. Είναι ένας αδυσώπητος καταπατητής και πρέπει να τιμωρηθεί κάποτε για αυτό με την εσχάτη των ποινών.

Η δολοφονία του μυθιστορήματος έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια αλλά δεν έχει πετύχει ακόμα, γιατί το μυθιστόρημα ξέρει να προσαρμόζεται, να καμουφλάρεται, να συμβιβάζεται και να διαπραγματεύεται με την λογοτεχνική επικαιρότητα κάθε εποχής. Όσο θα το κάνει αυτό, θα παραμένει στις προθήκες των βιβλιοθηκών. Και για όσους επιθυμούν διακαώς τον θάνατό του, θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτό θα σήμαινε θάνατο της ίδιας της λογοτεχνίας, θα ήταν το «Τέλος του παιχνιδιού».
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/273697/to-mellon-toy-mythistorimatos

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...