Δημοσίευμα

ΕΜΠΟΡΟΣ ΟΠΛΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ και ΣΕΡ ο Β. ΖΑΧΑΡΩΦ - Στο βιβλίο "Φιλμ Νουάρ" του Δημήτρη Στεφανάκη

 
Έμπορος όπλων, κατάσκοπος και σερ
ο Β. Ζαχάρωφ
Η ζωή του στο μυθιστόρημα "Φιλμ Νουάρ"του Δ. Στεφανάκη
 
 
Λίγα πράγματα γνωρίζουν, εξίσου λίγοι για τον Βασίλειο Ζαχάρωφ(1849-1936) τον εκ μητρός ελληνικής καταγωγής μεγιστάνα του πλούτου που έπαιξε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην ιστορία των αρχών του 20ού αιώνα. Πρόσωπο μυστηριώδες, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, διαπλεκόμενος και έμπορος όπλων, ο Ζαχάρωφ που γεννήθηκε στα Μούγλα της Τουρκίας, έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια και έκανε διάφορες δουλειές στην Κωνσταντινούπολη  έως ότου εξελιχθεί σε έμπορο όπλων, βασικό συντελεστή στη βιομηχανία πετρελαίου και ευέλικτο «παίκτη»των πολιτικών και οικονομικών παρασκηνίων του τότε γνωστού κόσμου..
 
Αυτό το πρόσωπο είναι ο ήρωας στο μυθιστόρημα Φιλμ Νουάρ του Δημήτρη Στεφανάκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα (εκδ. Ψυχογιός). Επιλέγοντας την τεχνοτροπία του αστυνομικού μυθιστορήματος ο συγγραφέας περιάγει τον αναγνώστη στις σκοτεινές πτυχές της πολυτάραχης ζωής του Ζαχάρωφ μέσα από την αναζήτηση που επιχειρεί το 1936 στο Παρίσι, ο νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό. Η έρευνά του αφορά το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας κι ενός Έλληνα εμπόρου όπλων. Συνομιλητής και πηγή πληροφοριών είναι  ο Ισπανός Μιγκέλ Θαραμπόν, ένας παλιός αναρχικός, αριστοκρατικής καταγωγής. Βρισκόμαστε στο Παρίσι του μεσοπολέμου-χρονικό σημείο της συνάντησης των Φιλίπ και Μιγκλέλ- και παρακολουθούμε την αναδρομή στη δράση του Ζαχάρωρ να αναπτύσσεται με την τεχνική των γρήγορων εναλλαγών και τη λογοτεχνική μαεστρία του συγγραφέα-γνωστή από τις βραβευμένες «Μέρες Αλεξάνδρειας».
Στην πολυσέλιδη αφήγηση αναβιώνει «μια κοινωνία Σκιών που έγραψε την Ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων.»- αναφέρει ο Δημήτρης Στεφανάκης, Πολιτικά σκάνδαλα στον ευρωπαϊκό χώρο(υπόθεση Ντρέϋφους) αλλά και στη Ρωσία (δολοφονία Ρασπούτιν), συνεργασίες κατασκόπων, διασυνδέσεις με πρωθυπουργούς ακόμα και με τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τη μικρασιατική εκστρατεία και την αναγέννηση της Ελλάδας, φέρουν εμπλεκόμενο  τον ήρωα Ζαχάροφ με την ελληνική γονιδιακή προέλευση. Μοναδικό του πάθος η πολύχρονη σχέση του με την ισπανίδα δούκισσα Μαρία ντε Πιλάρ, που αποπλάνησε  σε βαγόνι του Όριαν Εξπρές, έρχεται να πλαισιώσει συναισθηματικά την ιστορία της πολυτάραχης και ανατρεπτικής ιστορικής περιόδου στο γύρισμα του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
 
Δημοσίευση 30 ΑΠΡ 2012

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...