Δημοσίευμα

Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την ταινία ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΝΤΥΡΑΣ: Η ΟΔΥΝΗ [Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2018 – 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου]

Από το www.literature.gr - Οι τυχεροί είναι: Ναταλία Μαστοράκη, Λαυρέντης Απέργης, Savvas Kontos, Λίνα Ζαμπετάκη και Agni Apergi. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν.
Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την ταινία ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΝΤΥΡΑΣ: Η ΟΔΥΝΗ [Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2018 – 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου]

Το  Literature.gr  σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
κληρωνει 5 διπλές προσκλήσεις για την ταινια:
ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΝΤΙΡΑΣ: Η ΟΔΥΝΗ 
στον κινηματογράφο
ΑΝΔΟΡΑ στους Αμπελόκηπους
(Σεβαστουπόλεως 117 – Μετρό Πανόρμου)

για την Πέμπτη 26 Απριλίου, Ωρα Προσέλευσης 17:15.
Προθεσμία συμμετοχής στην κλήρωση έως ΑΠΟΨΕ:  25/04/2018
και ώρα 20.00.

Οι τυχεροί θα ανακοινωθούν ΑΠΌΨΕ μετά τις 20.00. Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Literature.gr στο facebook και στο Twitter και θα ενημερωθούν για το πως θα λάβουν τις προσκλήσεις.
Για να λάβετε μέρος στη κλήρωση:
Μέσω FACEBOOK:
1.  Kάντε like στη σελίδα του facebook του Literature.gr  εδώ
2. Σχολιάστε  στο  τέλος της  συγκεκριμένης ανάρτησης
3. Κοινοποιήστε (share) την ανακοίνωση του facebook.
ή  Mέσω TWITTER: 1. Follow  (ακολουθήστε ) το Literature.gr  εδώ. 2. Κάντε  RT ( retweet ) 

Προβολή της ταινίας ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΝΤΙΡΑΣ: Η ΟΔΥΝΗ που βασίζεται
στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ντιράς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018.

Η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ στους Αμπελόκηπους
(Σεβαστουπόλεως 117 – Μετρό Πανόρμου) την Πέμπτη 26 Απριλίου.

Πριν την προβολή θα προηγηθεί σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα
Δημήτρη Στεφανάκη για τη Μαργκερίτ Ντυράς ως συγγραφέα του εικοστού αιώνα.


Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:
17.15:  Προσέλευση
17.30:  Έναρξη εκδήλωσης (εισήγηση του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη)
17.45:  Έναρξη προβολής


–  Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2018 –
19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΝΤΥΡΑΣ: Η ΟΔΥΝΗ
Memoir of Pain / La Douleur
Μια ταινία του Εμανουέλ Φινκιέλ
26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ από την Weird Wave
Η συγκλονιστική ταινία του Εμανουέλ Φινκιέλ, που βασίζεται στο ομότιτλο, αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαργκερίτ Ντιράς που κυκλοφόρησε το 1985.
Η Μελανί Τιερί  («Η χορεύτρια»), στο ρόλο της Ντιράς, δίνει ερμηνεία ζωής, ενώ δίπλα της συμπρωταγωνιστούν ο Μπενουά Μαζιμέλ και ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Μπεντζιαμίν Μπιολέ.

Σύνοψη:
Όταν ανακαλύπτει δυο παλιά τετράδια σε ένα ξεχασμένο κουτί, η Μαργκερίτ Ντυράς θυμάται το παρελθόν της και τον ανυπόφορο πόνο του να περιμένεις. Στη Ναζιστική Γαλλία του 1944, η νεαρή και ταλαντούχα Μαργκερίτ είναι ενεργό μέλος της αντίστασης μαζί με τον άντρα της Ρομπέρ Αντέλ. Όταν η Γκεστάπο απαγάγει τον Ρομπέρ, η Μαργκερίτ μπαίνει σε έναν απελπισμένο αγώνα να τον φέρει πίσω. Ακόμα και μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, εξακολουθεί να τον περιμένει – δέσμια του βασανιστηρίου της απουσίας του και πέρα από κάθε ελπίδα.

Κριτικές:
«Θα σας στοιχειώσει»
– Premiere
«Μελαγχολικό και πικρό» – Marie Claire
«Το συναίσθημα σε όλο του το μεγαλείο» – Le Figaro
«Μια θαυμάσια ταινία» –  Le Monde
«Μια μαγευτική μεταφορά» –  Liberation
«Λαμπερός και δυνατός κινηματογράφος» –  Le Parisien

Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Την πρώτη φορά που διάβασα το βιβλίο «Η Οδύνη», πρέπει να ήμουν γύρω στα 20. Επιστρέφοντας στο κείμενο 30 χρόνια μετά για να το μεταφέρω στον κινηματογράφο, διαπίστωσα ότι με συγκίνησε ξανά, όπως και τότε. Όλα ξεκίνησαν από τη δική μου ιστορία, ή μάλλον αυτή του πατέρα μου, όταν συνέλαβαν και εκδίωξαν τους γονείς και τον μικρότερο αδελφό του το 1942. Δεν επέστρεψαν ποτέ. Για πολλά χρόνια, και ενάντια σε κάθε λογική, περιμέναμε να γυρίσουν. Ήταν μια αναμονή χωρίς ελπίδα. Το κείμενο της Μαργκερίτ Ντυράς περιγράφει με μοναδικό τρόπο την κατάσταση της αναμονής. Την πρώτη φορά που το διάβασα, έπιασα τον εαυτό μου να αναγνωρίζει οικείες καταστάσεις αποτυπωμένες στο χαρτί. Η ιστορία που επέλεξα να πω, διαδραματίζεται το 1944 και το 1945. Η ηρωίδα μου δεν είναι η Μαργκερίτ Ντυράς στα 50 της που ξαναδιαβάζει ξεχασμένα σημειωματάρια, αλλά μια νέα γυναίκα 32 χρονών που περιδιαβαίνει τους δρόμους του Παρισιού και μετά χώνεται στο διαμέρισμά της για να περιμένει έναν σύζυγο που ίσως δεν επιστρέψει ποτέ. Επικεντρώθηκα σε δύο διηγήματα της συλλογής με τον τίτλο «Η Οδύνη» (La Douleur): το ομότιτλο που εκτυλίσσεται μετά την απελευθέρωση του Παρισιού τον Αύγουστο του 1944 και το διήγημα με τίτλο “Rabier” που διαδραματίζεται τις τελευταίες εβδομάδες της Γερμανικής κατοχής. Η κεντρική ηρωίδα μεταμορφώνεται από αντάρτισσα σε μια πόλη υπό την κατοχή των Ναζί, σε προσωποποίηση της απελπισίας καθόλη τη διάρκεια των εορτασμών που ακολούθησαν την Απελευθέρωση. Και καταλήγει κλεισμένη μέσα σ’ ένα διαμέρισμα και αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Το Παρίσι είναι κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου της Ντυράς. Αρχικά αντιπροσωπεύει τη συνεργασία με τους Ναζί, το αντάρτικο, τον φόβο. Μετά την απελευθέρωση, με τα πλήθη να παραληρούν μεθυσμένα από την νίκη, το ανοιξιάτικο Παρίσι αποτελεί το πιο αταίριαστο σκηνικό για τη θλίψη.

Λίγα Λόγια για την Μαργκερίτ Ντυράς
Η Μαργκερίτ Ντυράς θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας. Το 1984 κέρδισε το βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά της «Ο Εραστής» (L’ Amant) το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1992 από τον Ζαν Ζακ Ανό με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από αναγνωρισμένη πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, υπήρξε και σκηνοθέτης αλλά και σεναριογράφος. Η τελευταία της ιδιότητα της χάρισε και μία υποψηφιότητα στα Όσκαρ: ήταν υποψήφια στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία του Αλέν Ρενέ «Χιροσίμα, Αγάπη Μου» (Hiroshima Mon Amour). 
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Φινκιέλ
Σενάριο: Εμανουέλ Φινκιέλ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Alexis Kavyrchine
Ήχος: Antoine-Basile Mercier
Σχεδιασμός Παραγωγής: Pascal Le Guellec
Κοστούμια: Anais Romand
Μοντάζ: Sylvie Lager
Με τους: Μελανί Τιερί, Μπενουά Μαζιμέλ, Μπεντζιαμίν Μπιολέ
Χώρες Παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία
Διάρκεια: 126′
Έτος Παραγωγής: 2017

Δράση στο πλαίσιο της


Η πρώτη προβολή της ταινίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μια διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019. 
 

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...