Δημοσίευμα

Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» - Διάσημοι Έλληνες συγγραφείς... ζουν με την Ομογένεια τα Χριστούγεννα και μιλούν στον «Ε.Κ.»

Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης. Της Μαρίας Παπανικολάου
Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» - Διάσημοι Έλληνες συγγραφείς... ζουν με την Ομογένεια τα Χριστούγεννα και μιλούν στον «Ε.Κ.»

Τα Χριστούγεννα είναι μία πανέμορφη γεμάτη αισθήματα, συναισθήματα και εικόνες γιορτή. Είναι μέρες γιορτής, αγάπης, χαράς, μέρες που οι άνθρωποι μοιράζονται μεταξύ τους όμορφες στιγμές. Μέρες που όλοι έχουν κάποια ή κάποιες ιδιαίτερες και αξέχαστες αναμνήσεις να ξαναζήσουν. Και ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να μας βάλουν με ένα δικό τους, μοναδικό, τρόπο να ζήσουμε παραστατικά, σαν να ήμασταν στη γιορτή τους αυτές τις αναμνήσεις τους; Μα φυσικά οι συγγραφείς.

Διάσημοι Ελληνες συγγραφείς μάς άνοιξαν την καρδιά των αναμνήσεών τους από Χριστούγεννα που τους στιγμάτισαν. Κάποιοι θυμήθηκαν δικές τους γιορτές, παλιότερα ή νεότερα, μοναξιάς ή με παρέα, οικογενειακά ή φιλικά, σε πόλη ή σε χωριό, στην Ελλάδα ή στην... Νέα Υόρκη και στην... Αυστραλία. Κάποιοι, ως συγγραφείς που είναι, μας έγραψαν μία μικρή... χριστουγεννιάτικη ιστορία... Όλοι όμως μας πρότειναν βιβλία για να «χαθούμε» και να απολαύσουμε μαγικά στιγμές ανάγνωσης που μόνο καλό μάς κάνουν.

Οι αγαπημένοι μας συγγραφείς, που αναρίθμητες φορές έχουν μπει στο σπίτι μας και ζουν καθημερινά μαζί μας, μάς συμπαραστέκονται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε το «πνεύμα των Χριστουγέννων» εν μέσω πανδημίας, μας δίνουν κουράγιο και δύναμη και φυσικά στέλνουν τις ευχές τους και την αγάπη τους στους ομογενείς μας.

Παίρνουμε θέση και «ζούμε» τα Χριστούγεννα μέσα από το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή τους...

«Εθνικός Κήρυκας»: Βάλτε μας... νοερά σε μια ευτυχισμένη χριστουγεννιάτικη στιγμή από την ζωή σας...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ:
Ανατρέχω σε μια παλιά γλυκιά ανάμνηση που μου είχε δημιουργήσει η γλώσσα του Παπαδιαμάντη στα χριστουγεννιάτικα διηγήματα. Θυμάμαι τότε έλεγα στη μητέρα μου ότι δεν θα ξαναγράψω ποτέ στη δημοτική, κι εκείνη γελούσε ξέροντας ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Τα χρόνια πέρασαν, απαρνήθηκα την καθαρεύουσα -αν μπορούσα ας έκανα κι αλλιώς- αλλά την τρυφερή εκείνη ανάμνηση της απόλαυσης την κρατώ ακόμα μέσα μου.

«Ε.Κ.»: Προτείνετε στους ομογενείς αναγνώστες μας ένα βιβλίο για τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ:
«Οι μεγάλες προσδοκίες» του Ντίκενς είναι σίγουρα μια άκρως «χριστουγεννιάτικη» αναγνωστική επιλογή. Κυρίως γιατί πρόκειται για ένα χορταστικό και σπουδαίο μυθιστόρημα που θα σας κρατήσει συντροφιά τις γιορτινές μέρες και γιατί ο Ντίκενς, όπως και ο Παπαδιαμάντης είναι ταυτισμένοι με τα Χριστούγεννα.

«Ε.Κ.»: Ποια η συμβολή της λογοτεχνίας εν μέσω πανδημίας; Και τι περιμένετε έξω από αυτή;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ:
Η λογοτεχνία μπορεί να μας χαρίσει παράλληλους κόσμους και με αυτή την έννοια είναι μια παρηγοριά για τις μέρες του εγκλεισμού. Δεν περιμένω παρά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Όλα τα άλλα τα ξαναβρίσκει κανείς!

«Ε.Κ.»: Ποιες θα ήταν οι ευχές σας στην Ομογένεια;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ:
Εύχομαι στην Ομογένεια μια ανώδυνη έξοδο από αυτή την άχαρη συνθήκη. Ας είναι αυτά τα Χριστούγεννα μια γέφυρα για τα επόμενα...

ΠΗΓΗ: https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_politismos/arthro/diasimoi_ellines_syggrafeis_zoun_me_tin_omogeneia_ta_xristoygenna_kai_miloyn_ston_e_k-1426240/

Δημήτρης Στεφανάκης: "«Οι μεγάλες προσδοκίες» του Ντίκενς είναι σίγουρα μια άκρως «χριστουγεννιάτικη» αναγνωστική επιλογή."Δημήτρης Στεφανάκης: «Ανατρέχω σε μια παλιά γλυκιά ανάμνηση που μου είχε δημιουργήσει η γλώσσα του Παπαδιαμάντη στα χριστουγεννιάτικα διηγήματα.»Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» - Διάσημοι Έλληνες συγγραφείς... ζουν με την Ομογένεια τα Χριστούγεννα και μιλούν στον «Ε.Κ.»

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...