Δημοσίευμα

'Η μαγεία μ’αρέσει εμένα!' - Σκέψεις για το μυθιστόρημα «Στο καφενείο του Αιόλου»

Γράφει η Κατερίνα Μπούρα, για το μυθιστόρημα «Στο καφενείο του Αιόλου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ακροβάτης.
'Η μαγεία μ’αρέσει εμένα!' - Σκέψεις για το μυθιστόρημα «Στο καφενείο του Αιόλου»

Η μαγεία μ’αρέσει εμένα!

Ένας καφές, ένα τσιγάρο, λίγη κουβεντούλα. Ιδιοφυείς συγγραφείς, ήρωες και αντιήρωες, μας προτρέπουν να τους ανακαλέσουμε στη μνήμη μας (αν ποτέ τους είχαμε ξεχάσει), να αναβιώσουμε τις ιστορίες τους, να ανανεώσουμε ή να αναθεωρήσουμε αισθήματα και συγκινήσεις και -γιατί όχι- να καλύψουμε τα (αναπόφευκτα) αναγνωστικά κενά μας. Ας κρυφακούσουμε, λοιπόν!

Βρισκόμαστε «Στο καφενείο του Αιόλου», στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη με πρωταγωνίστρια την παγκόσμια λογοτεχνία. Μια ευφυέστατη σύλληψη, ένα απολαυστικότατο αποτέλεσμα. «Μυστήριο και ανεξήγητο πράγμα το ταλέντο!» Κατ’ αρχάς, τι είναι η λογοτεχνία; «Μια παγκόσμια συνωμοσία που υπονομεύει την πραγματικότητά μας. Και οι συγγραφείς... βομβιστές ιδεών», χάρη στους οποίους η ανθρώπινη σκέψη έκανε ένα άλμα από το σκοτάδι στο μεγάλο, το άπλετο φως.

Τι συνωστισμός στο «καφενείο»! Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι, Αμερικανοί... Ζήτημα πρώτο. Πρέπει να αποκατασταθεί η τιμή του γίγαντα Ντοστογιέφκσι, μετά μάλιστα από τα οργισμένα παράπονα του Ρασκόλνικοφ («ο άσωτος, ο μέθυσος, ο χαρτοπαίκτης, ο μπήξε, ο δείξε...»)! «Κάποιοι θέλουν να συκοφαντήσουν τον Φιόντορ Μιχαήλοβιτς. Πρόκειται για άνθρωπο υψηλής παιδείας. Γράφονται έτσι τα μεγάλα μυθιστορήματα;» Γίνεται και δημοψήφισμα: «Ντοστογιέφσκι ή Τολστόι;» Αλλά η κάλπη κάνει φτερά. Άλυτο το πρόβλημα. Αν και ο Τζορτζ Στάινερ υπήρξε κατηγορηματικός: η ουδετερότητα στο δίλημμα είναι ψευδής.

Από την άλλη, οι Γάλλοι συγγραφείς ετοιμάζονται για κρουαζιέρα. Ο «βασιλιάς των μυθιστοριογράφων» Μπαλζάκ, ο «κοντόχοντρος άντρας με το πλατύ μέτωπο και τα έξυπνα καστανά μάτια» πίνει παγωμένους καφέδες. Ο πρόξενος Ανρί Μπελ, με άλλα λόγια ο μέγας Σταντάλ, με «το ζωηρό διαπεραστικό βλέμμα», τον αντιμετωπίζει με κάποιο δέος. Ο Μαρσέλ Προυστ, με «το παχύ μουστάκι και τα τεράστια υγρά, φιλήδονα μάτια του», οχυρωμένος πίσω από τις αισθήσεις του «χωρίς την αγωνία του χρόνου που κυλά». Οι υπόλοιποι -Φλομπέρ, Μοπασάν, Ζολά και Μεριμέ- περιμένουν στο λιμάνι.

Αλλά και οι κυρίες έχουν συνάντηση κορυφής. «Η μια πιο σπουδαία από την άλλη». Άννα Καρένινα, Κάρμεν, μαντάμ Μποβαρί, Ευγενία Γκραντέ, Ναστάσια Φιλίπποβνα, μαντάμ ντε Ρενάλ, Αλμπερτίν, Μόλι Μπλουμ, κυρία Νταλογουέι, λαίδη Τσάτερλι... Παρόντες και οι ήρωες που ξεμυτίζουν από τις σελίδες των βιβλίων. Ρασκόλνικοφ, Σταβρόγκιν, Φαμπρίτσιο ντελ Ντόγκο, Αμλετ, Γιόζεφ Κ., Τζέι Γκάτσμπι... Κάποιοι απ’ αυτούς -ή μήπως όλοι;- έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ψυχή μας. Και «δεν αποκλείεται να διαθέτουμε κι εμείς τις ιδιότητες που τόσο θαυμάζουμε στους ήρωες των μυθιστορημάτων, απλώς να μην μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να τις αποδείξουμε στην πράξη. Στη λογοτεχνία γενικά τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ό,τι στη ζωή».

Ενδεχόμενες διαφωνίες με τον συγγραφέα του «καφενείου», με τις προτιμήσεις, τις αναλύσεις, τους στοχασμούς του, δεν έχουν σημασία. Η μαγεία μετράει! Γι’ αυτό, ως άλλη Μπλανς Ντιμπουά, καταλήγω: «Να σου πω τι μ’ αρέσει εμένα. Η μαγεία! Ναι, ναι, η μαγεία! Και, αν αυτό είναι αμαρτία, ας πάω στην κόλαση!»
Κατερίνα Μπούρα
*

*Κι ένα teaserάκι... αγαπημένο.

 

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...