Δημοσίευμα

Μαθητεία στην Τέχνη; γράφει ο Πασχάλης Πράντζιος [Στο Καφενείο του Αιόλου, Δημήτρης Στεφανάκης] - literature.gr

Ο Πασχάλης Πράντζιος γράφει για το μυθιστόρημα «Στο Καφενείο του Αιόλου», του Δημήτρη Στεφανάκη, στο literature.gr
Μαθητεία στην Τέχνη; γράφει ο Πασχάλης Πράντζιος [Στο Καφενείο του Αιόλου, Δημήτρης Στεφανάκης] - literature.gr

Δεν σας κρύβω πως έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία και στα καφενεία και στη λογοτεχνική γραφή του Δημήτρη Στεφανάκη. Στα καφενεία γιατί με τη δύναμη της φαντασίας μπορώ και γίνομαι αόρατος, παρατηρώντας άλλοτε τους θαμώνες και άλλοτε πρόσωπα που μπαινοβγαίνουν τυχαία να πιούν τον καφέ τους, να περάσουν την ώρα τους πότε σιωπηλοί και πότε φωνάζοντας αλήθειες και ψέματα. Κρύβεται ζωή στα τραπέζια των καφενείων με τον ίδιο τρόπο που κρύβεται και στα έργα τέχνης. Ξέρετε τι ξεχωρίζω περισσότερο στη συγγραφική τέχνη του Στεφανάκη; Το γεγονός ότι στα έργα του εμφωλεύει η ιδέα πως δεν στέκει από τη μία μεριά η λογοτεχνία και από την άλλη η ζωή, αλλά η τέχνη και η ζωή συμπορεύονται, ταυτίζονται και αλληλοκαθορίζονται. Άλλωστε ποιον αφορά μία λογοτεχνία αποκομμένη από τον ιστό της ζωής; Αν σ’ αυτό δε, προσθέσουμε και την παρατήρηση ότι ο Στεφανάκης συγκαταλέγεται στους συγγραφείς που υπηρετούν τη γλώσσα με σεβασμό, δίνοντας τη δέουσα φωνή στη λογοτεχνία που πάνω απ’ όλα είναι γλώσσα, δικαιολογείται πλήρως το ότι εδώ και χρόνια ανήκει στις συγγραφικές μου επιλογές.

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη, Στο Καφενείο του Αιόλου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ακροβάτης, το διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή και αποτέλεσε συν τοις άλλοις τη βόλτα μου αυτές τις μέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Μπήκα πολλές φορές στις σελίδες του να πιώ τον καφέ μου —αόρατος, όπως πάντα, στη δική μου γωνία— να κρυφακούσω τον αφηγητή να διαλέγεται  με όπλο το υποδόριο χιούμορ που χαρακτηρίζει εν γένει την πένα του, με πρόσωπα που χάραξαν την ιστορία της λογοτεχνίας. Πρόσωπα που αντέχουν στον χρόνο και συνιστούν το μέτρο της αναγνωριστικής αξίας ενός βιβλίου. Το μέτρο αυτό ο Στεφανάκης το φέρνει εμπρός μας, όχι μόνο για να μας θυμίσει πόσο σημαντικοί υπήρξαν λογοτεχνικοί ήρωες όπως ο συνταγματάρχης Σαμπέρ ή ο Ρασκόλνικοφ, οι αδερφές Μπροντέ ή η Λολίτα, η Ερέντιρα ή η μαντάμ Μποβαρύ, αλλά και για να μας δείξει πως η λογοτεχνία στο πέρασμα του χρόνου κουβαλά ζωές ανθρώπων που υπήρξαν και καθόρισαν τη διαδρομή της ανθρώπινης σκέψης. Εκεί ανάμεσα στα αποτσίγαρα και στους καφέδες διέκρινα και την “αγωνία” του συγγραφέα να ορίσει την αξία ενός λογοτεχνικού ήρωα και της λογοτεχνίας εν γένει, κόντρα στο ρεύμα των καιρών που ακάθεκτο τρέχει να  μετατρέψει τον χώρο της λογοτεχνίας σε χώρο κοσμικής δημοσιότητας, μακριά από κάθε ουσιαστική προσέγγιση της τέχνης.

Φωνές, όπως αυτή του Στεφανάκη, έρχονται για να μας δείξουν τον δρόμο που οφείλει να χαράξει η σύγχρονη λογοτεχνία, όχι αναπαράγοντας ήρωες του παρελθόντος —άλλωστε δεν επιχειρεί αυτό στο συγκεκριμένο βιβλίο— αλλά δημιουργώντας ήρωες δυνατούς που δύνανται να προσδώσουν αξία σ’ ένα συγγραφικό πόνημα, να προεκτείνουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος σε δοκίμιό του, τα όρια της δικής μας ύπαρξης.

Για να είναι κανείς καλός συγγραφέας, θα πρέπει πρωτίστως να είναι πιο καλός αναγνώστης, και ο Στεφανάκης στο καφενείο του Αιόλου αποδεικνύει πως είναι και τα δύο. Διαβάστε το καινούριο του βιβλίο, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία μαθητεία στην τέχνη, αλλά και γιατί θα δείτε τη λογοτεχνία στο πατρικό της σπίτι!
Πασχάλης Πράντζιος

ΠΗΓΗ: https://www.literature.gr/mathiteia-stin-techni-grafei-o-paschalis-prantzios-sto-kafeneio-toy-aioloy-dimitris-stefanakis/

Μαθητεία στην Τέχνη; γράφει ο Πασχάλης Πράντζιος [Στο Καφενείο του Αιόλου, Δημήτρης Στεφανάκης]"Ο Δημήτρης Στεφανάκης συγκαταλέγεται στους συγγραφείς που υπηρετούν τη γλώσσα με σεβασμό, δίνοντας τη δέουσα φωνή στη λογοτεχνία που πάνω απ’ όλα είναι γλώσσα"

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...