Δημοσίευμα

Δύο βιβλία του Δημήτρη Στεφανάκη από τις εκδόσεις Ακροβάτης. Γράφει ο Κώστας Χαλέμος στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Δημήτρης Στεφανάκης σε ένα ακόμη λογοτεχνικό απόγευμα στον Ιανό (25/2/2020) θα παρουσιάσει τα βιβλία «Φρούτα εποχής» και «Στο καφενείο του Αιόλου». Γράφει ο Κώστας Χαλέμος στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Δύο βιβλία του Δημήτρη Στεφανάκη από τις εκδόσεις Ακροβάτης. Γράφει ο Κώστας Χαλέμος στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ήταν είκοσι χρόνια πριν όταν οι εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφόρησαν στη σειρά «Πρώτη εμφάνιση» το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη «Φρούτα εποχής». Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο όπως εξομολογείται ο συγγραφέας περιέφερε από εκδοτικό σε εκδοτικό για μια ολόκληρη δεκαετία.

Με το βιβλίο αυτό ο Στεφανάκης μπήκε διακριτικά, σχεδόν αθόρυβα, στην ελληνική βιβλιαγορά. Κριτική και κοινό υποδέχτηκαν με θέρμη το μυθιστόρημα παρόλα αυτά ο Δημήτρης Στεφανάκης συνέχισε για λίγα χρόνια ακόμα να είναι γνωστός περισσότερο για τα μεταφραστικά επιτεύγματα παρά για το δημιουργικό του έργο.

Ύστερα ήρθαν οι επιτυχίες και οι διακρίσεις όπως συμβαίνει συνήθως με όλους όσοι ακολουθούν με σύστημα και επιμονή τον δρόμο τους. Με το Prix Méditerranée Etranger 2011, το διεθνές βραβείο Καβάφη και τα διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού Κράτους στις αποσκευές του, ο Στεφανάκης έδειξε ότι κάνει περισσότερο… γκελ στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα.

Ωστόσο το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον αγκάλιασε με την εκδοτική επιτυχία που είχαν οι «Μέρες Αλεξάνδρειας», το «Φιλμ νουάρ», η «Άρια» αλλά και το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι». Οι αναγνώστες μάλιστα αναζητούσαν βιβλία του συγγραφέα που είχαν τεθεί εκτός κυκλοφορίας από τους εκδοτικούς οίκους με τους οποίους έχει κατά καιρούς συνεργαστεί.

Την άνοιξη του 2018 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το μυθιστόρημά του «Στο καφενείο του Αιόλου» απευθείας στα Γαλλικά.

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου οι εκδόσεις Ακροβάτης επανεκδίδουν το πρωτόλειό του «Φρούτα εποχής» είκοσι χρόνια ακριβώς μετά την πρώτη τους έκδοση και ταυτόχρονα παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό το ανέκδοτο στη γλώσσα μας μυθιστόρημα «Στο καφενείο του Αιόλου».

Ο Δημήτρης Στεφανάκης αφήνει να εννοηθεί πως πρόκειται για ένα εκδοτικό όραμα που ίσως στο μέλλον να μην είναι τόσο προσωποπαγές. Για την ώρα πάντως είναι ένα μικρό βήμα με το οποίο συχνά ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, επίσημη μέρα κυκλοφορίας των δύο βιβλίων του Δημήτρη Στεφανάκη, ο συγγραφέας θα βρίσκεται στον Ιανό στις 6 το απόγευμα, σ’ ένα ακόμα «λογοτεχνικό απόγευμα» με τίτλο «Αρχή και τέλος στα μυθιστορήματα». Ταυτόχρονα θα μοιραστεί τη χαρά της έκδοσης με όσους βρεθούν κοντά του.

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/84461/dyo-vivlia-toy-dimitri-stefanaki-apo-tis-ekdoseis-akrovatis-pics

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...