Δημοσίευμα

Βαρύς ζεϊμπέκικος για τον Αλμπέρ Καμύ - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Από τη μακρινή 4η Ιανουαρίου του 2020 με την «Σαν σήμερα» αναδρομική μνήμη επιστρέφω στο θάνατο ενός πολυαγαπημένου προσώπου 60 χρόνια μετά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Βαρύς ζεϊμπέκικος για τον Αλμπέρ Καμύ - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Δεν κατάλαβα ποτέ τι με συνδέει πραγματικά με τον Αλμπέρ Καμύ, μολονότι ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας φαντάζει οικείος σε όλους εμάς που κατοικούμε τη μεγάλη θάλασσα.

Από όλα όσα γνωρίζω για τη ζωή και την προσωπικότητά του, για την δράση, τις ιδέες και τη λογοτεχνία του, για την ποδοσφαιρομανία του, εκείνο που με συγκινεί ιδιαίτερα είναι ο βαρύς ζεϊμπέκικος στο βλέμμα του ένα βράδυ στα μπουζούκια.

Τρεις Μαϊου 1955, σημειωματάριο αρ. 3 εκδόσεις Γκαλιμάρ, γράφει ο Καμύ: «Βράδυ, στα μπουζούκια. Τέσσερις Έλληνες με καλούν ευγενικά να χορέψω μαζί τους. Όμως τα βήματά τους μου φαίνονται πολύ δύσκολα. Αν είχα χρόνο, θα ήθελα να μάθω…».

Είναι γνωστό ότι ο Καμύ αγαπούσε το χορό, όσο και τις γυναίκες. Δεν ξέρω αν ο ζεϊμπέκικος του φάνηκε δύσκολος εκείνο το βράδυ, νομίζω όμως ότι ένας άντρας έχει μέσα του τα βήματα, ως την πιο αδρή πτυχή της φύσης του.

Με την έννοια αυτή και ο Αλμπέρ κουβαλούσε την μεσογειακή εμπειρία του ζεϊμπέκικου στην ψυχή και στο βλέμμα του. Χρειαζόταν λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση για να ρίξει τις βόλτες του πάνω στην πίστα. Κατά τα άλλα αυτή την εναλλαγή διονυσιακού και απολλώνιου στοιχείου έμαθε να την ζει όσο κανείς άλλος.

Από το μεράκλωμα ως την υψηλή διανόηση μεσολαβεί μια υγιής διαδρομή που κάθε αυθεντικός άνθρωπος μπορεί να την διατρέξει. Λίγες μέρες νωρίτερα ο μετέπειτα νομπελίστας είχε δώσει διάλεξη στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου για το μέλλον του Ευρωπαϊκού πολιτισμού παρούσης όλης της Ελληνικής ιντελιγκέντσιας.
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/politismos/article/78870/varys-zeimpekikos-gia-ton-almper-kamy

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Βαρύς ζεϊμπέκικος για τον Αλμπέρ Καμύ - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, 04/01/2020

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...