Δημοσίευμα

Παρίσι: Eδώ ανασαίνεις τη Μεγάλη Τέχνη - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το Παρίσι αγκαλιάζει τους μύθους του, τους συντηρεί και τους ζωντανεύει και μέσα από αυτούς ανανεώνει την πρωτοκαθεδρία του στη Μεγάλη Τέχνη. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Παρίσι: Eδώ ανασαίνεις τη Μεγάλη Τέχνη - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Μουσείο Οσίπ Ζάτκιν, πρωινό Σαββάτου, σε μια πόλη που σπαράσσεται από διαδηλώσεις και απεργίες. Η μεγάλη τέχνη σε διαπερνά σαν εκστατικό φίλτρο. Στον μικρό κήπο του μουσείου σε υποδέχονται τα γλυπτά του Ρώσου γλύπτη. Στις μικρές αίθουσες και το ατελιέ, μαζί με τα έργα του συνυπάρχουν δημιουργίες συγκαιρινών του αλλά και συγχρόνων.

Όλα αυτά υπάγονται στην υποβλητική θεματική του δάσους. Ένα οργανικό σύμπαν από ζωντανό σμιλεμένο ξύλο αλλά και από υλικά που μιμούνται το ξύλο, από πίνακες με θεαματική προοπτική δασών, με πυκνούς συνοικισμούς δέντρων. Τόπος ελευθερίας και επιστροφής στις ρίζες η δασική επικράτεια ενέπνευσε τους μεγάλους δημιουργούς του προηγούμενου αιώνα. Πικάσο, Γκωγκέν, Ντεραίν, αναζήτησαν ακατάπαυστα τα όρια του ίδιου του κόσμου μέσα από το περίγραμμα των "πόλεων" του πρασίνου και του ξύλου.

Η έμπνευση αυτή καθοδηγεί σήμερα καλλιτέχνες όπως η Eva Jospin, o Javier Perez, η Laurie Karp. Στην έκθεση του μουσείου συμμετέχει φυσικά η αφρόκρεμα: Τζιακομέτι, Αρπ, Ερνστ, Μπρανκούζι... Το Παρίσι αγκαλιάζει τους μύθους του, τους συντηρεί και τους ζωντανεύει και μέσα από αυτούς ανανεώνει την πρωτοκαθεδρία του στη Μεγάλη Τέχνη.

  

Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/politismos/article/76716/parisi-edo-anasaineis-ti-megali-texni

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Δημήτρης Στεφανάκης: Μουσείο Οσίπ Ζάτκιν. Η μεγάλη τέχνη σε διαπερνά σαν εκστατικό φίλτρο. Στον μικρό κήπο του μουσείου σε υποδέχονται τα γλυπτά του Ρώσου γλύπτη.Δημήτρης Στεφανάκης: Όλα αυτά υπάγονται στην υποβλητική θεματική του δάσους.Δημήτρης Στεφανάκης: Στην έκθεση του μουσείου συμμετέχει φυσικά η αφρόκρεμα: Τζιακομέτι...Δημήτρης Στεφανάκης: Η έμπνευση αυτή καθοδηγεί σήμερα καλλιτέχνες όπως η Eva Jospin, o Javier Perez, η Laurie Karp.Δημήτρης Στεφανάκης: Στην έκθεση του μουσείου συμμετέχει φυσικά η αφρόκρεμα: Τζιακομέτι, Αρπ, Ερνστ, Μπρανκούζι...Δημήτρης Στεφανάκης: Το Παρίσι αγκαλιάζει τους μύθους του, τους συντηρεί και τους ζωντανεύει και μέσα από αυτούς ανανεώνει την πρωτοκαθεδρία του στη Μεγάλη Τέχνη.

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...