Δημοσίευμα

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ένας Τσιτσάνης στον καιρό μας - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Δευτέρα πρωί ενός μακρινού Σεπτέμβρη, θα έχουν περάσει δέκα, είκοσι χρόνια, και θα θυμόμαστε ακόμα τον αδόκητο χαμό του Λαυρέντη, έτσι ακριβώς όπως ήρθε σήμερα, σαν μαχαιριά στο γαλάζιο του καλοκαιρινού ουρανού. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ένας Τσιτσάνης στον καιρό μας - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Θα λέμε τότε πως η απώλειά του ήταν μεγαλύτερη από όσο είχαμε φανταστεί. Ο Μαχαιρίτσας, σαν ένας από τους πολύτιμους κλώνους που ξεπήδησαν μέσα από την γενναιόδωρη αγκαλιά του Διονύση Σαββόπουλου, εξίσου σημαντικός με τους Κατσιμιχαίους, άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, αυτό που κάποιοι μπουρδολόγοι, βάφτισαν έντεχνο, κόβοντας οι ανάλγητοι το νήμα της συνέχειας στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Αν συνέθετε σήμερα ο Βασίλης Τσιτσάνης, θα κρατούσε σίγουρα την κιθάρα του Λαυρέντη, αντί για το τιμημένο μπουζούκι που το καταδίκασαν να συνοδεύει τα ανθρωποειδή της πίστας με το λαμέ λαϊκίστικο προφίλ.

Στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό δεν χωράνε οι σκυλάδες των προηγούμενων δεκαετιών ούτε οι φλώροι που διασκεδάζουν ανυποψίαστους έφηβους αλλά και τους κοιλαράδες νεόπλουτους με τα τζιπ και ευμεγέθη πούρα –κάλπικους μεγαλοαστούς.

Όσοι αγαπήσαμε το ρεμπέτικο και το λαϊκό και βαδίσαμε συνειδητά στα μελωδικά μονοπάτια του Μάρκου, του Τσιτσάνη, του Μανώλη Χιώτη, του Μίκη και του Μάνου αλλά και του Ζαμπέτα, του Άκη Πάνου, του Λοΐζου βλέπουμε στους επιγόνους του Σαββόπουλου τους πραγματικούς συνεχιστές της λαϊκής παράδοσης.

Θυμάμαι πως ο Δήμος Μούτσης, αυτός ο Πειραιώτης μάγκας στα πρώτα του βήματα, σε συνέντευξή του στο ΦΩΣ στα τέλη του εξήντα, είχε αποκηρύξει μετά βδελυγμίας τον όρο έντεχνο τραγούδι.

Τον όρο αυτό καπηλεύονται σήμερα κάποιοι κακοφωνίξ που με περισπούδαστο ύφος πασχίζουν να μας πείσουν ότι κάνουν τη μεγάλη τέχνη. Ο Λαυρέντης ευτυχώς δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς. Τώρα που ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι, αφήνει σαν ευλογημένο απόηχο τους στίχους που ζωντάνεψε με τις μελωδίες του: «Εκεί στο νότο / που τρίζει ο θάνατος κι η αγάπη κάνει κρότο».
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/moysiki/article/65269/layrentis-maxairitsas-enas-tsitsanis-ston-kairo-mas

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...