Δημοσίευμα

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 - Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας THOMAS MANN

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 στις 8 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΟ, Αθήνα - Ιπποκράτους 118
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 - Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας THOMAS MANN

Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας THOMAS MANN
Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΟ, Αθήνα - Ιπποκράτους 118

Σε συνεργασία με την Book Press

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο BOOK PRESS
σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη
στον γερμανό συγγραφέα και διανοούμενο

THOMAS MANN

την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Για τον Thomas Mann και το έργο του θα μιλήσουν
η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου,
ο συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας Νίκος Ξένιος,
ο Δρ κοινωνιολογίας-συγγραφέας Γιώργος Σιακαντάρης
και ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming από το www.metaixmio.gr.

 Από τους εκπροσώπους της μεγάλης Γερμανικής Σχολής των αρχών του 20ού αιώνα, ο Thomas Mann είναι ασφαλώς ο αντιπροσωπευτικότερος όλων. Κοινωνός των λογοτεχνικών εξελίξεων της εποχής του, κινείται με άνεση ανάμεσα στον καφκικό εξπρεσιονισμό, στον πυκνό φιλοσοφικό λόγο του Χέρμαν Μπροχ και του Ρόμπερτ Μούζιλ και στην κλασική αφηγηματική του Γιόζεφ Ροτ. Ταυτόχρονα δεν χάνει ποτέ σε ρεαλισμό, παραμένει αρκούντως εξωστρεφής, διατηρώντας πάντα το δικαίωμα στον πειραματισμό. Πνευματικό παιδί του Φρίντριχ Νίτσε, όπως και οι άλλοι τέσσερις, συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου η γερμανική γλώσσα να αναπληρώσει εκ των υστέρων την παντελή απουσία της στον 19ο αιώνα – τον χρυσό αιώνα του μυθιστορήματος.
Δημήτρης Στεφανάκης

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συμπεριλαμβάνονται η νουβέλα Θάνατος στη Βενετία (1912) και το αριστουργηματικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης Το μαγικό βουνό (1924), τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις».

«Γιατί ο άνθρωπος αγαπά και εκτιμά τον άλλο
όσο δεν τον γνωρίζει ώστε να μπορεί να τον κρίνει,
και ο πόθος είναι απόρροια της ελλιπούς γνώσης για τον άλλο».
Thomas Mann

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ THOMAS MANN
Ο Thomas Mann γεννήθηκε στο Λύμπεκ το 1875. Αστικής καταγωγής ο Mann αρχικά προοριζόταν να αναλάβει ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση, πορεία ζωής που ανατράπηκε εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου ο ίδιος εργάστηκε για ένα διάστημα σε ασφαλιστική εταιρεία, θέση που σύντομα εγκατέλειψε καθώς ξεκίνησε σπουδές τέχνης και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και έγραψε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο Der Kleine Herr Friedermann [Ο μικρός κύριος Φρίντεμαν] (1898). Η ζωή έκτοτε αφιερώθηκε στο γράψιμο.
Το 1905 παντρεύτηκε την Katia Pringsheim με την οποία απέκτησε έξι παιδιά. Το 1929 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μετά την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία, το 1933, και τις διώξεις που ξεκίνησαν σε βάρος του λόγω των πολιτικών του θέσεων, ο Tomas Mann εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Το 1936 του αφαιρέθηκε η γερμανική υπηκοότητα, ενώ το 1937 του αφαιρέθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Βόννης – του απονεμήθηκε εκ νέου το 1946. Ο Mann είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για την άνοδο του φασισμού στη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και συνέχισε να αγωνίζεται εναντίον του με φυλλάδια και ομιλίες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Έγινε αμερικανός πολίτης το 1940 και από το 1941 έως το 1953 έζησε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
Το 1947 εκδόθηκε το έργο του Δόκτωρ Φάουστους, η ιστορία ενός καλλιτέχνη που επέλεξε να πληρώσει με την αυτοκαταστροφή του για να αποκτήσει ιδιαίτερα χαρίσματα, που απηχεί τις τελευταίες μέρες του Τρίτου Ράιχ.
Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου επισκεπτόταν συχνά την Ευρώπη. Το 1949 τιμήθηκε με το Goethepreis της Βαϊμάρης (Ανατολική Γερμανία) και της Φρανκφούρτης (Δυτική Γερμανία), αλλά όταν εντέλει επέστρεψε στην Ευρώπη εγκαταστάθηκε κοντά στη Ζυρίχη όπου και πέθανε το 1955. Τα άπαντά του εκδόθηκαν σε δώδεκα τόμους στο Βερολίνο το 1956 και στη Φρανκφούρτη το 1960.

Η εκδήλωση στο metaixmio.gr

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 - Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας THOMAS MANNΤρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 - Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας THOMAS MANNΤρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 - Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας THOMAS MANNΤρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 - Αφιέρωμα στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας THOMAS MANN. Για τον Thomas Mann και το έργο του μίλησαν: Νίκος Ξένιος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Στεφανάκης, Γιώργος Σιακαντάρης.

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...