Δημοσίευμα

Ερωτικά Χριστούγεννα σε 11 βιβλία - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Χριστούγεννα, μέρες διακοπών, μέρες αγάπης και, γιατί όχι, μέρες έρωτα. Διαβάστε τα μικρά και μεγάλα αριστουργήματα της ερωτικής λογοτεχνίας. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Ερωτικά Χριστούγεννα σε 11 βιβλία - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

1. Η ιστορία της Ο (εκδόσεις Μεταίχμιο) Είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο μετά τον Μικρό Πρίγκιπα. Η Ντομινίκ Ορί (σύμφωνα με κάποιους πρόκειται για την Αν Ντεκλός) έγραψε ένα τολμηρό ερωτικό μυθιστόρημα υψηλής αφηγηματικής, το οποίο κατακρεουργήθηκε στην κινηματογραφική του μεταφορά, αφήνοντας την εντύπωση πως πρόκειται απλά για ένα πορνογράφημα. Η μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη αποδίδει με ακρίβεια το περίτεχνο ύφος μιας γλώσσας όπου η τόλμη και η φαντασία έχουν το δικό τους μερίδιο.

2. Λολίτα: (εκδόσεις Πατάκη) Τα βάσανα ενός παιδόφιλου ποιητή με ένα νυμφίδιο, τη Λολίτα κατακρίθηκε δριμύτατα τον καιρό της πρώτης του έκδοσης. Σήμερα όλοι ή σχεδόν όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα και το πιο ερωτικό στοιχείο του είναι εντέλει η γλώσσα και η μαστοριά του Ναμπόκοφ

3. Ένας έρωτας: (εκδόσεις Μεταίχμιο)Το ρηξικέλευθο μυθιστόρημα του Μπουτζάτι μας εισάγει σε ένα νοσηρό κόσμο πάθους και εξάρτησης προκειμένου μέσα από αυτά ο πρωταγωνιστής του να βρει την πολυπόθητη λύτρωση.

4. Η ωραία της ημέρας: (εκδόσεις Μεταίχμιο) Το διάσημο μυθιστόρημα του Κεσέλ κινηματογραφημένο από τον Λουΐς Μπουνιουέλ αναδεικνύει τις πιο μύχιες φαντασιώσεις της γυναικείας ψυχής.

5. Τούνελ: (εκδόσεις Μεταίχμιο) Αυτή η μυθιστορηματική μονογραφία του Σάμπατο που εμπλέκει ένα ζωγράφο στα δίχτυα του ανεκπλήρωτου πάθους και τον οδηγεί στο έγκλημα είναι από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και αξίζει να διαβαστεί ξανά και ξανά.

6. Αφροδίτη με τη γούνα: (εκδόσεις Πατάκη). Αν θέλετε να μάθετε πώς η διαστροφή γίνεται υψηλή λογοτεχνία δεν έχετε παρά να διαβάσετε το εμβληματικό μυθιστόρημα του Λεοπόλδου φον Ζάχερ-Μαζόχ, που «κατοχύρωσε» τον σαδομαζοχισμό στη λογοτεχνία.

7. Δράκουλας (εκδόσεις Μεταίχμιο) Πέρα από κλασικό μυθιστόρημα τρόμου ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ είναι μια βασανιστική ιστορία πόθου που δεν θα εκπληρωθεί ποτέ.

8. Πρώτος έρωτας (εκδόσεις Άγρα) Το αφήγημα του Σάμουελ Μπέκετ αποδομεί επί της ουσίας το ζήτημα του έρωτα που έχουν αποθεώσει τόσοι και τόσοι πριν και μετά από αυτόν.

9.Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι (εκδόσεις Μεταίχμιο) Πολιτικό μυθιστόρημα, ήπιο πορνογράφημα, μοντερνιστικό μνημείο, όπως κι αν χαρακτηρίσει κανείς το έργο αυτό του Ντ.Χ. Λόρενς δεν θα αστοχήσει, γιατί είναι όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα.

10. Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ (εκδόσεις Μεταίχμιο) Κάποια άτομα της υψηλής γαλλικής κοινωνίας συναντιούνται σ' έναν συγκεκριμένο χώρο, με σκοπό ν' ανταλλάξουν απόψεις αλλά και για να χαρούν, από κοινού, τις χαρές του έρωτα. Καταφτάνει, επίσης, εκεί και μια νέα κοπέλα, η Ευγενία, την οποία οι αριστοκράτες θα θελήσουν να διδάξουν και να νουθετήσουν, αλλά και να μυήσουν στα μυστήρια της ερωτικής απόλαυσης - πράγμα που γίνεται. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου κυλά με σεξουαλικά όργια αλλά και φιλοσοφικές συζητήσεις του Μαρκήσου Ντε Σαντ.

11. Ο Μέγας Ανατολικός (εκδόσεις Άγρα) είναι το έργο ζωής του Ανδρέα Εμπειρίκου. Άρχισε να γράφεται το 1945 και ολοκληρώθηκε ύστερα από ενδιάμεσες φάσεις το 1970. Το μυθιστόρημα αποτελείται από 100 κεφάλαια, που συγκροτούν πέντε μέρη, και κυκλοφορεί σε οκτώ τόμους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και τολμηρότερο μυθιστόρημα της ελληνικής γλώσσας. Το θέμα του μυθιστορήματος είναι το παρθενικό ταξίδι του υπερωκεανείου "Μέγας Ανατολικός" από την Αγγλία στην Αμερική, τον Μάιο του 1867. Επιβάτες πάσης τάξεως και επαγγέλματος και πλήρωμα διαπλέουν τον Ατλαντικό μέσα στην ηδονική Κιβωτό, απολαμβάνοντας όλες τις μορφές του έρωτα άνευ ορίων και άνευ όρων. Επηρεασμένοι από έναν πρωτογενή ερωτισμό που ελκύει το ίδιο το υπερωκεάνειο, ζουν, κατά τον δεκαήμερο πλου, την απόλυτη ελευθερία και ηδονή για να καταλήξουν σε μια ανώτατη μορφή αθωότητας και ευτυχίας.

Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/34379/erotika-xristoygenna-se-11-vivlia

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...