Δημοσίευμα

Ένα αριστουργηματικό «Τούνελ»

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει για το βιβλίο του Ερνέστο Σάμπατο, «Το Τούνελ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ένα αριστουργηματικό «Τούνελ»

Όταν ο Σάμπατο αποφάσισε να μεταπηδήσει από τις θετικές επιστήμες στη λογοτεχνία κατηγορήθηκε ότι ασπάζεται τον τσαρλατανισμό. Ο ίδιος βέβαια δεν πτοήθηκε βέβαιος ότι είναι προορισμένος να οικοδομήσει ένα έργο αθάνατο με τις λέξεις.

Το αριστουργηματικό «Τούνελ» αποτέλεσε μόνο την αρχή και η επανέκδοσή του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου έχει σκοπό να θυμίσει με τον πιο δόκιμο τρόπο στους βιβλιόφιλους το μεγαλείο του. Αυτός ο αιωνόβιος λογοτεχνικός μύθος (1911-2011) από την Αργεντινή υπογράφει ένα μυθιστόρημα-μανιφέστο για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο Σάμπατο στο «Τούνελ» δοκιμάζει όλα τα πιθανά όπλα της λογοτεχνίας: Από τις ριπές μυστηρίου ως το εξομολογητικό ύφος και την φιλοσοφική αναζήτηση. Οι υψηλές προθέσεις του καθόρισαν εν πολλοίς και το αψεγάδιαστο ύφος που τον χαρακτηρίζει ως μείζονα συγγραφέα της εποχής μας. Όλοι πρέπει να διαβάσουν την ιστορία του έγκλειστου Χουάν Πάμπλο Καστέλ, ιστορία σχεδόν σπαρακτική που συνθέτει με μαθηματική λογική ένας σπουδαίος αφηγηματικός νους.
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: Ένα αριστουργηματικό "Τούνελ" | CultureNow.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...