Δημοσίευμα

Πώς η λογοτεχνία μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή αυτό το καλοκαίρι - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Πώς η λογοτεχνία μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή αυτό το καλοκαίρι - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

 «Τα βιβλία του Αυγούστου» έχουν γίνει πια η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια του χρόνου. Καλό είναι όμως να μάθει κανείς να τα διαβάζει αλλιώς. Ιδού 6+1 συμβουλές ανάγνωσης:

  1. Προτιμάτε τα βιβλία που σε κάνουν να αμφιβάλλεις για αυτό που είσαι και για ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Οκτώ στα δέκα βιβλία επιβεβαιώνουν απλώς το συμβατικό τρόπο ζωής και την αναυθεντικότητα του ανθρώπου. Δεν έχει νόημα να τα ανοίγει κανείς.
  2. Αφήστε κατά μέρος την πλοκή και απολαύστε το κείμενο. Η λογοτεχνία είναι ένα παιχνίδι λέξεων και ιδεών. Μόνο τα ράθυμα μυαλά επιθυμούν κάτι συναρπαστικό που θα τα αφυπνίσει.
  3. Μην καταλαμβάνεστε από τη λαγνεία του τέλους. Για όνομα του Θεού! Τα μεγάλα μυθιστορήματα δεν τελειώνουν στην πραγματικότητα κι οι καλοί συγγραφείς ελάχιστα ενδιαφέρονται για το τέλος. Γιατί θα πρέπει να νοιάζονται οι αναγνώστες; Δεν είναι όλα τα βιβλία αστυνομικά μυθιστορήματα.
  4. Αντί να ασχολείστε αποκλειστικά με το τι συμβαίνει σ’ ένα βιβλίο, παρατηρήστε καλύτερα τους ήρωες που πλαισιώνουν τα γεγονότα. Να θυμάστε ότι ένας συγγραφέας έχει ζήσει μαζί τους πολύν καιρό προτού αποφασίσει να γράψει την ιστορία τους. Γιατί δεν δοκιμάζετε λοιπόν να τους γνωρίσετε καλύτερα; Θα εντυπωσιαστείτε πραγματικά από τα πράγματα που θα ανακαλύψετε για αυτούς.
  5. Καλό θα είναι όταν τελειώνει ένα μυθιστόρημα να μην αρχίζει την επόμενη στιγμή ένα άλλο. Αφήστε λίγο να απορροφηθούν οι χυμοί και τα αρώματα της ανάγνωσης και μην βιαστείτε να αλλάξετε ατμόσφαιρα. Κι αύριο μέρα είναι…
  6. Το ξέρετε ότι η λογοτεχνία μας κάνει περισσότερο παρατηρητικούς; Αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι οι συγγραφείς παρατηρούν λεπτομέρειες που δεν φαντάζονται οι αναγνώστες τους. Η παρατηρητικότητα βελτιώνει την αισθητική μας και επειδή η τελευταία έχει να κάνει με την ανθρώπινη ευφυΐα, η λογοτεχνία μας κάνει συνήθως πιο έξυπνους.
  7. Αν δεν μπορεί η λογοτεχνία να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί σίγουρα να αντιστέκεται στην ανιαρή πραγματικότητα. Βοηθήστε τη να το κάνει διαβάζοντας με περισσότερη γενναιότητα τα κείμενά της. «Ο κόσμος δεν αλλάζει», γράφει ο Προυστ. «Ας τον δούμε τουλάχιστον με άλλα μάτια!»
    Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/16813/pos-i-logotexnia-mporei-na-soy-allaxei-ti-zoi-ayto-to-kalokairi

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...