Δημοσίευμα

Τα βιβλία του Αυγούστου - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr

Στον αντίποδα των σχοινοτενών καταλόγων με τις μεγαλόσχημες αναφορές κυρίως σε βιβλία της φετινής εσοδείας, επιλέγουμε σελίδες που μυρίζουν καλοκαίρι ή Μεσόγειο. Αυτό το καλοκαίρι περιμένει τους δικούς του αναγνώστες!

Πρώτος Άνθρωπος Αλμπέρ Καμύ - Καστανιώτης
Με σκηνικό την Μεσόγειο, το ημιτελές αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ μας γυρίζει στη μήτρα του παγκόσμιου μυθιστορήματος. Η αναζήτηση του χαμένου χρόνου μέσα από τα πρόσωπα και η πολυσχιδής αφήγηση κατάφορτη από τρυφερές αναμνήσεις θα σας ενθουσιάσει.

Καλοκαίρι Ίντιθ Γουώρτον - Παπαδόπουλος
Η σπουδαία Ίντιθ Γουώρτον περνά μέσα από τις συμπληγάδες της γυναικείας εξέγερσης που ορίζεται από την Μαντάμ Μποβαρύ και τον Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι. Αναιρεί κάθε έννοια ρομαντικού μυθιστορήματος παρουσιάζοντάς μας την Τσάριτι, χαρακτήρα με σύγχρονη κατατομή που υπερασπίζεται τα συναισθήματα και το δικαίωμά της στον σωματικό έρωτα.

Προσανατολισμοί Οδυσσέας Ελύτης - Ίκαρος
Καλοκαίρι χωρίς Αιγαίο και Αιγαίο χωρίς Ελύτη δεν γίνεται. Διαβάστε ξανά και ξανά τους στίχους του μεγάλου ποιητή, το ακίνητο ταξίδι των λέξεων στο καλοκαίρι «που δεν σκοτώθηκε ποτέ με τις πρώτες σταγόνες της βροχής».

Το Καλοκαίρι Αλμπέρ Καμύ - Πατάκης
Ο ποιητικός στοχασμός του Καμύ στα σύντομα αυτά κείμενα για τη Μεσόγειο και το φως αποτελούν το ιδανικό ανάγνωσμα του Αυγούστου. Στα βαθιά νερά της Καμικής ιδιοφυΐας υπάρχει πάντα ένα αήττητο καλοκαίρι.

Άνεμος ωραίος Όλγα Νικολαΐδου - Αρμός
Η Όλγα Νικολαΐδου μας εξέπληξε ευχάριστα με το παρθενικό της μυθιστόρημα. Χρησιμοποιώντας την μαγική ετυμολογία των λέξεων και την ψευδαίσθηση της αυτοβιογραφίας κατάφερε να ερμηνεύσει τα κωμικοτραγικά στοιχεία μιας ζωής στην οποία όλοι μας βρίσκουμε κοινά στοιχεία. Το κυριότερο δεν ξέφυγε ποτέ από την καρδιά του καλοκαιριού και από το φως του.

Κόκκινη Μασσαλία Μωρίς Ατιά - Πόλις
Είτε αγαπάτε την αστυνομική λογοτεχνία είτε όχι, ένα είναι σίγουρο: Ο Μωρίς Ατιά ξέρει να γράφει καλά. Ξέρει να στήνει καλά τις ιστορίες του, να διαχειρίζεται τις προκλήσεις της Ιστορίας χωρίς ποτέ να πιστεύει πως όλα έχουν κριθεί. Ο αστυνόμος Πάκο Μαρτίνεθ που τον γνωρίσαμε στο «Μαύρο Αλγέρι» ζει και βασιλεύει στην αναγνωστική μας συνείδηση!

Το σχήμα του νερού Καμιλέρι - Πατάκης
Πολλοί από σας αγαπάτε αυτό τον δαίμονα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Δικαίως. Τα έργα του Καμιλέρι είναι κάτι περισσότερο από αστυνομικά μυθιστορήματα. Προσεταιρίζονται την φιλοσοφική θέαση του κόσμου και είναι βουτηγμένα στην αγαπημένη Μεσόγειο με μια δόση αθεράπευτης σικελικότητας. Διαβάστε κι εσείς αυτό το βιβλίο, για να καταλάβετε πώς ζει και πώς πεθαίνει κανείς στη σημερινή Σικελία.

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα νησιά Ντ. Χ. Λόρενς - Παπαδόπουλος
Στα διηγήματα αυτά θα ξαναβρούμε τον Λόρενς που αγαπήσαμε στον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι» και στις «Ευτυχισμένες γυναίκες», και συχνά με μια δόση ήλιου και θάλασσας που μας οδηγεί στο υπέροχο καλοκαίρι.

Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα Αντόνιο Ταμπούκι - Άγρα
Στην πνιγηρή Λισσαβόνα της καλοκαιρινής ζέστης και της Σαλαζαρικής δικτατορίας γεννιέται ένας εμβληματικός ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τον φέρνει στο φως η αγάπη ενός Ιταλού συγγραφέα για ένα σπουδαίο Πορτογάλο ποιητή αλλά και η κοινή θέαση ενός κόσμου που ακόμα κι αν βλέπει Ατλαντικό θυμίζει τόσο έντονα την Μεσόγειο.

Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/16298/ta-vivlia-toy-aygoystoy

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...