Δημοσίευμα

Συνέντευξη του Δημήτρη Στεφανάκη στην Έλενα Αρτζανίδου για το thinkfree.gr


Πηγή: www.thinkfree.gr/δ-στεφανάκης-να-ανακτήσουμε-την-εθνικ/

1.Ποιό είναι το στίγμα του τελευταίου σας βιβλίου;
 Το σκοτεινό πρόσωπο του κοσμοπολιτισμού στις αρχές του εικοστού αιώνα και οι άγνωστοι πρωταγωνιστές της Ιστορίας.

2.Πείτε μας πέντε λόγους για να το διαβάσουν οι αναγνώστες.

Είναι μυθιστόρημα και όχι Ιστορία. Αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Είναι νευρώδες και γρήγορο στην πλοκή του. Φαντάζει από μόνο του μια μικρή βιβλιοθήκη. Συνδυάζει το ερωτικό, το πολιτικό, το ιστορικό αλλά και το μυστηριώδες στοιχείο έτσι ώστε να είναι όλα αυτά μαζί και τίποτε.

3.Ποιοί ήρωες σας ταλαιπωρούν περισσότερο;

Οι ήρωες που επιχειρώ να χειραγωγήσω, που δεν τους επιτρέπω να ανασάνουν αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι…

4.Τι δεν μπορείτε με τίποτε να αποχωριστείτε;

Την ατμόσφαιρα που δημιουργώ σε κάθε μου βιβλίο.

5.Πείτε μας τρία πράγματα που σας θυμώνουν και τρία που θα θέλατε αμέσως να αλλάξετε στην εποχή μας.

Με θυμώνουν: Η δημοσιογραφία που ηγεμονεύει τη λογοτεχνία. Η εθνική μας αγοραφοβία. Ο επεκτατισμός στις ανθρώπινες σχέσεις. Θα ήθελα να αλλάξω: Τη νοοτροπία αυτού του λαού. Τις αναγνωστικές προκαταλήψεις. Την εσφαλμένη αντίληψη πως ο κόσμος είναι μόνο η οικογένειά μας.

6.Τι μπορεί να προσφέρει η Λογοτεχνία ειδικά σήμερα.

Ό,τι προσέφερε πάντα. Τον στίβο των ιδεών και των χαρακτήρων όπου δοκιμάζονται οι ακρότητες και τα σφάλματα κάθε εποχής. Χωρίς τη λογοτεχνία, και ειδικά το μυθιστόρημα, ο κόσμος θα ήταν εφιαλτικά ισοπεδωτικός.

7.Σκεφτήκατε ποτέ να εγκαταλείψετε την έκδοση βιβλίων σας και αν ναι γιατί!

Ποτέ. Ούτε καν την εποχή που δεν μπορούσα ακόμα να εκδώσω.

8.Υπάρχει κάτι καινούργιο που γράφετε;

Ολοκληρώνω την τριλογία του κοσμοπολιτισμού. Μετά τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» και το «Φιλμ νουάρ» η δράση μεταφέρεται στον Ελλαδικό χώρο όπου γίνονται ορατές οι συνέπειες αυτού του φαινομένου.

9.Ποιο από τα βιβλία που έχετε διαβάσει θα θέλατε να το είχατε γράψει εσείς και γιατί;

Τους “Αδερφούς Καραμάζωφ”, γιατί αποτελεί μυθιστορηματικό ευαγγέλιο, και την “Δίκη”, γιατί μας εισάγει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο στο σύγχρονο κόσμο.

10.Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα…

Θα πω μόνο πως η κρίση, κρίση αξιών, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές δεκαετίες. Δεν είχε ενδιαφερθεί κανείς μέχρι τώρα γιατί δεν ήταν απτή και δεν είχε συνέπειες στην τσέπη μας.

11.Πως φαντάζεστε πως θα συνεχίσουμε, αν θέλουμε ένα καλύτερο αύριο;

Θα πρέπει μάλλον να ανακτήσουμε την εθνική μας ηθική, την αισθητική μας, να πιστέψουμε περισσότερο στις αξίες και στους άξιους παρά σε ατυχείς συσχετισμούς δυνάμεων.

ΟΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Στο Παρίσι του 1939 ο νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό αναζητά στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας και ενός Έλληνα εμπόρου όπλων. Η ζωή του τελευταίου γεννά πολλά ερωτήματα για την καταγωγή του, τη δράση και την πολιτική επιρροή του. Ποιος ήταν εντέλει ο άνθρωπος που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος στον πλανήτη;
Την απάντηση δίνει ο παλιός αναρχικός Μιγκέλ Θαραμπόν. Μέσα από τις διηγήσεις του αναδεικνύεται ένας κόσμος συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών γράφει Ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων. Τα διασημότερα επεισόδια αυτής της Ιστορίας, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μικρασιατική Καταστροφή φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή.
Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το παρών σε κάθε μεγάλη στιγμή που προετοιμάζει τον εικοστό αιώνα: Νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, ο αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα…
Μια μυθιστορηματική αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας, όπου ο έρωτας και η Ιστορία, η πολιτική και η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός και ο κυνισμός διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...