Δημοσίευμα

O Δ.Στεφανάκης στο larissanet.gr: «Μικροί» και «Μεγάλοι» ζουν και γράφουν Ιστορία

Του Λευτέρη Παπαστεργίου
O Δ.Στεφανάκης στο larissanet.gr: «Μικροί» και «Μεγάλοι» ζουν και γράφουν Ιστορία

Λίγο πριν την παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Ευτυχισμένες Οικογένειες» στη Λάρισα -τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου- ο γνωστός συγγραφέας μου μιλάει για τη νέα του δουλειά.

Ένα βιβλίο το οποίο ουσιαστικά διατρέχει έναν αιώνα περίπου ιστορίας, μέσω της αφηγήτριας της ιστορίας σας. Ποιο το ερέθισμα για να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;
Η ανάγκη μου να ακολουθήσω τη λογοτεχνική παράδοση που είναι γεμάτη από «ευτυχισμένες οικογένειες», αλλά και η ιδέα να εκθέσω για μια ακόμα φορά την επίσημη Ιστορία στα μάτια των αναγνωστών μου.

Τελικά ποιοι είναι αυτοί που γράφουν την ιστορία; Οι «μικροί» και «καθημερινοί» ή οι «μεγάλοι» με τις αποφάσεις τους;
«Μικροί» και «Μεγάλοι» ζουν και γράφουν Ιστορία. Εμείς οι συγγραφείς προσπαθούμε συχνά να κάνουμε τους απλούς ανθρώπους  πρωταγωνιστές και τα ιστορικά πρόσωπα κομπάρσους σε αυτό το παιχνίδι που λέγεται μυθιστόρημα.

Υπάρχουν, αλήθεια, άνθρωποι ή οικογένειες, χωρίς ένοχα μυστικά; Και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή των ανθρώπων το τυχαίο;
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν οικογένειες με «λευκό ποινικό μητρώο» και η λογοτεχνία είναι εδώ για να μας το αποδεικνύει συνεχώς, πλέκοντας αυτό το συναξάρι των ανθρώπινων παθών.

Ποιος είναι τελικά ο ορισμός της ευτυχίας;
Ευτυχία είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου, όπως είναι, τους άλλους όπως αποδεικνύεται πως είναι και τον κόσμο ως μια ενδιαφέρουσα αφήγηση. Κυρίως να αποδεχτείς ότι δεν υπάρχει ορισμός της ευτυχίας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια μεγαλύτερη προσέγγιση της ιστορίας του τόπου μέσω της λογοτεχνίας. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;
Η Ιστορία είναι ένας βολικός τρόπος, για να παριστάνει κανείς τον μυθιστοριογράφο. Ευτυχώς, η λογοτεχνία ξεκινά μετά το όποιο ιστορικό υλικό χρησιμοποιήσει κανείς για να πλάσει τη δική του ιστορία.

Ποια η σχέση σας με τους ήρωές σας; Πεθαίνουν μόλις τυπωθεί το βιβλίο σας ή συνεχίζουν να ζουν κάπου μέσα σας, διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής;
Κανένας ήρωας δεν πεθαίνει με την έκδοση ενός βιβλίου. Στην πραγματικότητα η ζωή τους ξεκινά από το σημείο αυτό και μετά. Όσο για τη δική μου σχέση με τους ήρωές μου, θυμίζει μάλλον τις φιλίες μου που άλλοτε δυναμώνουν και άλλοτε αποδυναμώνονται, χωρίς να ξέρω το γιατί.


Θα μου πείτε και δυο κουβέντες για τις «Μεγάλες Αφηγήσεις», τη σειρά που επιμελείστε στις εκδόσεις Μεταίχμιο;
Οι «Μεγάλες αφηγήσεις» είναι το όραμα τριών ανθρώπων, του εκδότη Νώντα Παπαγεωργίου, της Ειρήνης Χριστοπούλου, υπεύθυνης των λογοτεχνικών βιβλίων στις εκδόσεις Μεταίχμιο, και εμού. Μια νέα πρόταση για τη μεγάλη λογοτεχνία που δεν παύει ποτέ να μας αφορά και να μας συναρπάζει όσα χρόνια κι αν περνούν. Πρόκειται για μια σειρά κλασικής λογοτεχνίας που φιλοδοξεί σε βάθος χρόνου να προσφέρει στο ελληνικό κοινό καλαίσθητες μεταφράσεις των σημαντικότερων έργων της παγκόσμιας αφήγησης.

ΠΗΓΗ: http://www.larissanet.gr/2017/05/07/d-stefanakis-mikroi-kai-megaloi-zoun-kai-grafoun-istoria/

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...