Δημοσίευμα

Κριτική για τις «Ευτυχισμένες οικογένειες» στο toperiodiko.gr - «Η ανθρώπινη φύση υπό την πίεση της Ιστορίας -και της "αγίας" οικογένειας»

Γράφει ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος - "Το Περιοδικό" - Λογοτεχνία + Ποίηση - 12/05/2017

Το καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη μας μαθαίνει ότι η ευτυχία ορίζεται και καθορίζεται από τη δυστυχία. Από τη στωική και ειρωνική αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της ασχήμιας. Ο τίτλος “Ευτυχισμένες οικογένειες” είναι σχεδόν θρασύς, μιας και όλοι ξέρουν ότι απόλυτα ευτυχισμένες οικογένειες δεν υπάρχουν. Οσοι το πιστεύουν και το υπερασπίζονται δεν θέλουν να δουν το παρασκήνιο και το παρελθόν τους. Η παράδοση στην αφέλεια και την “αθωότητα” τους κάνει να δουν αυτό που θέλουν να δουν και τους οδηγεί στην εμμονή και στη μετατροπή της ψευδαίσθησης σε μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Ο Στεφανάκης δεν θέλει να προσβάλλει την “αγία, ελληνική, οικογένεια”, αλλά να αναδείξει τις αμαρτίες -μικρές ή μεγάλες- της και με αυτόν τον τρόπο να την αποκαθάρει από την ασέβεια της υποκρισίας.

Ο Στεφανάκης, βέβαια, δεν γράφει ένα “οικογενειακό” μυθιστόρημα, αλλά ένα “υπαρξιακό” μυθιστόρημα μελετώντας την ανθρώπινη φύση υπό την πίεση της Ιστορίας. Για τον συγγραφέα η Ιστορία είναι ανεξάντλητο πεδίο και αυτό στο οποίο βασίζονται τα βιβλία του. Ο συγκερασμός μύθου-Ιστορίας είναι η βάση των ιστοριών του και στις “Ευτυχισμένες οικογένειες” ο κανόνας δεν παραβιάζεται. Στο επίκεντρο η οικογένεια “Δημητριάδη-Σέραρντ” με τη Λήδα Δημητριάδη, πρωταγωνίστρια του βιβλίου, να είναι αυτή που θα αποφασίσει να κάνει το ταξίδι στο παρελθόν και να δει τι κρύβει η “ευτυχία” της οικογένειας της. Η “γέφυρα” σε αυτή την πορεία είναι ο νεαρός φοιτητής Σταμάτης Σταμάτης, ο οποίος διεξάγει έρευνα για το διάστημα 1939-1945 και απειλεί να αμαυρώσει τη μνήμη του Ρόμπερτ Σέραρντ, ιδρυτή του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου.

Στην ουσία διαβάζουμε δύο παράλληλες ιστορίες που της ενώνει το κοινό παρελθόν. Από τη μία είναι όλα όσα γίνονται τώρα στην οικογένεια και πώς η ισχύς της επηρεάζει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των μελών της, κι από την άλλη η μικρή ιστορία της Λήδας με τον Σταμάτη Σταμάτη που θα ορίσει και το φινάλε. Ο Στεφανάκης όμως ξεφεύγει από την κλασική φόρμα των μεγάλων κεφαλαίων-αφηγήσεων και με πολλά μικρά επεισόδια συνθέτει τη μεγάλη εικόνα. Ο λόγος κυλά γρήγορα, όχι βιαστικά, η αφήγηση αποκτά μεγαλύτερο σφρίγος και τίποτα δεν είναι περιττό. Ο Στεφανάκης αφήνει την Ιστορία να “μιλήσει” και παρεμβαίνει καίρια για της δώσει σχήμα και μορφή.

Γράφει ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος

Info: Δημήτρης Στεφανάκης, Ευτυχισμένες οικογένειες, Εκδ. Μεταίχμιο
Πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: www.toperiodiko.gr/η-ευτυχία-ορίζεται-από-τη-δυστυχία/#.WRdIBVXfrwe

«Ευτυχισμένες οικογένειες» του Δ.Στεφανάκη. Γράφει ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος: «Η ανθρώπινη φύση υπό την πίεση της Ιστορίας -και της "αγίας" οικογένειας»

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...