Δημοσίευμα

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ / Δημήτρης Στεφανάκης: «Άρια» / ert.gr

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στην ert.gr για το βιβλίο «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή». Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα
ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ / Δημήτρης Στεφανάκης: «Άρια» / ert.gr

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια για την ert.gr : Μαρία Σφυρόερα

Κάθε φορά που ο αφηγηματικός φακός στρέφεται στο χτες, νιώθεις να σε κατακλύζει η μαγεία του παλιού κόσμου. Κάθε φορά που οι χαρακτήρες μιας άλλης εποχής τρυπώνουν στα βιβλία του σήμερα έχουν ένα σαφές προβάδισμα σε σχέση με μας. Άλλωστε όλη η μαγεία της αφήγησης κρύβεται στην αναζήτηση του χαμένου χρόνου.

Συχνά αναρωτιέμαι αν τα πρόσωπα και οι καταστάσεις σ’ ένα μυθιστόρημα σαν την «Άρια» δεν είναι παρά η πρόφαση για να διασχίσουμε ξανά τους γνώριμους δρόμους σε μιαν άλλη χρονική στιγμή, να διαβούμε τις αινιγματικές εισόδους μεσοπολεμικών πολυκατοικιών, να πλαγιάσουμε στα ψηλοτάβανα δωμάτια και να ανοίξουμε το παράθυρο στη θέα του παρελθόντος.

Τι σημασία έχει αν ο Στέφανος Μαυροειδής, ο αφηγητής του βιβλίου, είναι παιδί της Μεγάλης Ιστορίας ή αν η αγαπημένη του Ρόζμαρι Λεμπλάν είναι παιδί της Επιστήμης; Τι σημασία έχει αν γύρω τους στροβιλίζονται τόσα πρόσωπα: η Ωραία, ο σοφέρ ο Μίστος, ο κυνηγημένος Νέρουλας, ο αγνοούμενος Τζόναθαν Λόριμερ ή ο Κρίστοφερ Άλμπι και η Μάρθα Γκράχαμ; Τι σημασία θα είχαν όλα τα φανταστικά και ιστορικά πρόσωπα αυτής της μυθοπλασίας που περιδινούνται γύρω από έναν παγκόσμιο πόλεμο, χωρίς τη σαγήνη στην οποία μας υποβάλλει η ιδέα να περπατήσουμε ξανά στην προπολεμική Πατησίων, στην Πανεπιστημίου, στην Πλατεία Συντάγματος μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στο Κολωνάκι· να ταξιδέψουμε μέχρι τις Μυκήνες, να κολυμπήσουμε στο Φάληρο και στην Επίδαυρο, να φτάσουμε ως την Κηφισιά και το μυθικό ξενοδοχείο Σέσιλ· να σαλπάρουμε μαζί τους τη Μεγάλη Παρασκευή του 1941 κάτω από τον φόβο των γερμανικών Στούκας για τη μυθική Αλεξάνδρεια καταλήγοντας στο Κάιρο, το νοσηρό αυτό θερμοκήπιο ειρήνης στη διάρκεια του πολέμου· κι ύστερα πάλι να ταξιδέψουμε νοερά από το Κάιρο με ενδιάμεσους σταθμούς την Άκαμπα, τη Δαμασκό, τη Σμύρνη, διαπλέοντας το Αιγαίο μέσω Τζιας και Λαυρίου· να ξαναδούμε την κατοχική Αθήνα και να καταλήξουμε ξανά στις Μυκήνες, κάτω από τη μύτη των κατακτητών.

Ακόμα κι όταν ολοκληρώνεται ένα μυθιστόρημα, τίποτε δεν τελειώνει. Έτσι και το ταξίδι της «Άριας» συνεχίζεται κάθε φορά που κάποιος αναγνώστης αποφασίζει να διαβάσει τον κόσμο από την αρχή.
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/dimitris-stefanakis-aria/
Δείτε το βιβλίο «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή» εδώ: https://dimitrisstefanakis.gr/site/gr.php?p=vivliaview&id=49
Απόσπασμα από το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Δημήτρης Στεφανάκης: «Άρια». ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...