Δημοσίευμα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: "Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς"

Συνέντευξη στο creteplus.gr - Συντάκτης: Μαρία Αντωνάκη
Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: "Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς"

Σημερα με αφορμή το ταξίδι του ως την ιδιαίτερη του πατρίδα, το CretePlus.gr συνομίλησε μαζί του....

1.Λέγε με Καΐρα. Είναι ένα βιβλίο μέσα από το οποίο επιχειρείτε μια αναδρομή στα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας;

Είναι εύκολο να μιλά κανείς για τα πέτρινα χρόνια όταν αυτά έχουν περάσει. Είναι όμως κι εξαιρετικά δύσκολο να γυρίζει σ’ αυτά.  Δεν είμαστε εμείς που κρατάμε τα κλειδιά του παρελθόντος.

2.Μέσα από τα μικρά και μεγάλα επεισόδια που συνθέτουν αυτό το βιβλίο, μεταφέρετε την ατμόσφαιρα μιας εποχής. Αυτή η εποχή φαντάζει σήμερα μακρινή. Απέχει όμως τόσο πολύ τελικά από εμάς;

Όχι, δεν απέχει πολύ από τη στιγμή που όταν απλώνεις το χέρι της μνήμης ψηλαφίζεις τις παλιές μέρες. Οι άνθρωποι ζούμε με το ένα πόδι στο σήμερα, με το άλλο στο χτες, όπως ακριβώς ζούμε με το ένα πόδι στη φαντασία και με το άλλο στην πραγματικότητα.

3.Στο βιβλίο έχετε βάλει έντονο και το προσωπικό σας βίωμα; Είναι ένα οδοιπορικό της μνήμης σας στην εποχή εκείνη;

Νομίζω ότι συνοδοιπορούμε περισσότεροι από ένας στο πισωγύρισμα αυτό των λέξεων. Θυμάμαι και μέσα από τις μνήμες των άλλων, να ξέρετε.

4.Τι επιχειρείτε να πετύχετε μέσα από την έκδοση του νέου σας βιβλίου; Ποιος είναι ο στόχος σας με το «Λέγε με Καΐρα»;

Δεν στοχεύω ποτέ κάτι με τα βιβλία μου. Ελπίζω μονάχα ότι οι αναγνώστες θα μοιραστούν μαζί μου την απόλαυση του κειμένου.

5.Ο αφηγητής του βιβλίου είναι ένας πιτσιρικάς. Αυτός είναι ο Δημήτρης Στεφανάκης ή πόσο από το συγγραφέα βλέπουμε μέσα από τον συγκεκριμένο πιτσιρικά;

Είναι πλάνη να πιστεύουμε ότι συγγραφέας και αφηγητής ταυτίζονται σε κάποιο βαθμό. Ο πιτσιρικάς αυτός είναι κάποιος στον οποίο θα ήθελα πολύ να μοιάζω αλλά δεν είμαι εγώ.

6.Ο χρόνος τελικά παίζει μαζί μας;

Ο χρόνος παίζει μαζί μας αλλά κι εμείς παίζουμε μαζί του. Είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς.

7.Εκφράζετε και τη νοσταλγία σας για τα περασμένα χρόνια μέσα από αυτό το βιβλίο;

Αν η νοσταλγία έχει μια δόση τρυφερότητας και αφέλειας, τότε ναι, στοχάζομαι νοσταλγικά εκείνα τα σκληρά αλλά όμορφα χρόνια.

8.Για το συγκεκριμένο βιβλίο και τον τρόπο που τελικά αυτό γράφτηκε, ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε έχετε πει πως είναι ένα σπίτι που γκρεμίστηκε και χτίστηκε από την αρχή. Αυτό το κάνει ξεχωριστό για εσάς;

Όλα τα βιβλία καταφέρνουν να γίνονται ξεχωριστά για τον δημιουργό τους. Σημασία έχει ότι τώρα είναι  πια ένα καλογραμμένο βιβλίο.

9. Οι Κρητικοί σας αγαπάνε πάρα πολύ. Ποια θέση η Κρήτη στην καρδιά σας; Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συντοπίτες σας;

Όταν το 1993 επέστρεψα στην Κρήτη ύστερα από αρκετά χρόνια, είπα μέσα μου: «Αυτός είναι ο τόπος μου! Εδώ ζουν οι αναμνήσεις του πατέρα μου. Από εδώ ξεκίνησαν όλα».

(Η παρουσίαση του βιβλίου «Λέγε με Καϊρα» θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης στις 28 Ιούλη, στις 8 μμ.)

ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/news/o-dimitris-stefanakis-sto-creteplusgr--o-xronos-einai-to-epitrapezio-paixnidi-tis-mnimis-sto-opoio-xanoume-sunexos-pics-178131.html

Πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ: https://dimitrisstefanakis.gr/site/gr.php?p=postsview&id=448

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...