Δημοσίευμα

ΜΕΡΕΣ ΑΘΗΝΑΣ, του Χρήστου Παρίδη - literature.gr

ΜΕΡΕΣ ΑΘΗΝΑΣ, του Χρήστου Παρίδη - literature.gr

Ο συγγραφέας του κοσμοπολιτισμού και των μεγάλων αφηγήσεων Δημήτρης Στεφανάκης («Μέρες Αλεξάνδρειας», “Φιλμ νουάρ” «Άρια-Ο κόσμος από την αρχή») αφήνει τις μεγάλες και ηρωικές εποχές και προσγειώνεται σε μια αντιηρωική εποχή, την πιο πρόσφατη και επιπόλαια της ιστορίας μας, λίγο πριν την αρχή της κρίσης και την πρώτη περίοδο όταν σταδιακά αποκαλύπτονται όλες οι πραγματικές διαστάσεις, τα ψέματα και οι ατέρμονες ατασθαλίες, και οι εκπτώσεις ηθικής και αξιοπρέπειας που οδήγησαν στο τραγικό αδιέξοδο των ημερών μας.

Αφορμή η αυτοκτονία ενός πολιτικάντη, ενός τυπικού απατεώνα από τους εκατοντάδες που θησαύρισαν τα χρόνια της μεγάλης ευμάρειας και αυταπάτης, μέλος κάποτε μιας παρέας φίλων τους οποίους ο Στεφανάκης ακολουθεί μέσα από μια αναδρομή στο παρελθόν. Τα πρώτα χρόνια της ανεμελιάς, οι πρώτοι έρωτες, οι πρώτες αποκαλύψεις και διαψεύσεις πίσω από τις μάσκες της μεγαλοστομίας και του καθωσπρεπισμού. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ένας αιώνιος οραματιστής, ίσως μικροαστός και ηθικολόγος, παραμένει αιωνίως παρατηρητής της ζωής, ακέραιος χαρακτήρας και αθεράπευτα ερωτευμένος με την ίδια γυναίκα που στο μεταξύ επιστρέφει μετά από μια σημαντική καριέρα στο εξωτερικό αναζωπυρώνοντας την υπόσχεση της εκπλήρωσης του έρωτα του για εκείνην.

Περιφέρεται σε κάθε πλευρά της σύγχρονης Αθήνας, από τα μπαράκια και τα βιβλιοπωλεία των Εξαρχείων μέχρι τη Γλυφάδα, όχι με την άνεση ενός προσωπικού μέσου αλλά με τα μέσα των θνητών, όπως το αργόσυρτο τραμ, παρακολουθώντας τους ανθρώπους γύρω του να προχωρούν σε άλλους ρυθμούς από εκείνον. Πετυχαίνοντας έτσι τη χαρτογράφηση της μυθολογίας της πόλης που τόσο έχει ανάγκη η αθηναϊκή πεζογραφία, καθιστώντας την πόλη πρωταγωνίστρια του βιβλίου του.

Ένα βιβλίο στους αισθησιακούς ρυθμούς του ταγκό, ένας χορός ψευδαισθήσεων που συμπαρασύρει στη δίνη του μια γενιά ανθρώπων, τις συνειδήσεις τους και τα άλλοτε σαθρά κι άλλοτε ουτοπικά τους οράματα. Και στο τέλος τι μένει; Η αγάπη- αν την αξίζεις….

Πηγή: http://www.literature.gr/meres-athinas-tou-christou-paridi/

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...