Δημοσίευμα

Διηγούμαι Άρα Υπάρχω

Πηγή: http://rejected.gr/subs/views/books_presentation/stefanakis-logotexnia.html
Διηγούμαι Άρα Υπάρχω

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Στεφανάκη 'Πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή'

Απόγευμα δροσερού Μαρτίου και το πατάρι του Ιανού γέμισε από αγαπημένους φίλους και πιστούς αναγνώστες του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη, που συγκεντρώθηκαν για να συμμετέχουν από κοινού σε μία συζήτηση γύρω από τη λογοτεχνία, το μυθιστόρημα, τη ζωή, την πολιτική, τον έρωτα, το θάνατο, επ’ αφορμή της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή».

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, με τη χαρακτηριστική άνεση και οικειότητα, συνομίλησε με το κοινό, απαντώντας σε μία σειρά ερωτήσεων που κινήθηκαν γύρω από το κατά πόσο η λογοτεχνία και η συγγραφή αποτελεί ανάγκη έκφρασης και αποτύπωμά μας στο χρόνο και την ιστορία, για τη διαφορά ανάμεσα στα λογοτεχνικά είδη, την αυτονομία των ηρώων, για το τι καθιστά ένα μυθιστόρημα πραγματικά κλασικό και σπουδαίο.

Έγινε αναφορά στις επιρροές του συγγραφέα από τους μεγάλους κλασικούς και στο κατά πόσο η αρχική και βασική μελέτη των κειμένων αυτών, όσο παρελθοντικά και αν είναι, αποτελεί εφόδιο για έναν νέο λογοτέχνη αλλά κυρίως για έναν αναγνώστη, καθώς απαντώνται βασικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και την ζωή.

Αρκετός κόσμος από το κοινό, που είχε ήδη διαβάσει το βιβλίο, το οποίο είναι γραμμένο σε δοκιμιακή μορφή και αποτελείται από επιμέρους μικρά κεφάλαια που καλύπτουν διάφορες πτυχές της συγγραφής και της ανάγνωσης, διατύπωσε, με χαρά, την άποψη ότι το βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη τους για ανάγνωση. Ο ίδιος ο συγγραφέας, με τη σειρά του, χαρακτήρισε την συγγραφή ως μια εσωτερική διαδικασία που κοιτάει προς τα έξω, ως μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε στους άλλους το μέσα μας.

Κορυφαία και συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ένας από τους φίλους του συγγραφέα, μέλος μιας ομάδας ανάγνωσης - φίλων του συγγραφέα, ανάγνωσε ένα κείμενο μίας εικοσάχρονης φοιτήτριας, επηρεασμένο κατά δήλωσή της από την γραφή του Στεφανάκη και του Καμύ, το οποίο κείμενο συνετέλεσε στην επιλογή της από ένα πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Harvard.

Η βραδιά έληξε με την υπόσχεση και άλλων τέτοιων συναντήσεων στο μέλλον.

κείμενο | καλλιόπη πασιά
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου

Δείτε φωτογραφίες και πληροφορίες εδώ - Πηγή: http://rejected.gr/subs/views/books_presentation/stefanakis-logotexnia.html

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...