Δημοσίευμα

Η Ελένη Κίτσου γράφει στο diavasame.gr για το «πώς η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ σού αλλάζει τη ζωή»

Η Ελένη Κίτσου γράφει στο diavasame.gr για το «πώς η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ σού αλλάζει τη ζωή»

Η τέχνη του λόγου μας αλλάζει τη ζωή;

Τολμηρό το εγχείρημα που επιχειρεί ο Δημήτρης Στεφανάκης στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή». Να εκτεθεί στους αναγνώστες του, να «γδυθεί» από οποιοδήποτε συγγραφικό πρόσχημα και να παρουσιαστεί μπροστά τους όπως ακριβώς είναι, σαν ένας από αυτούς.

Στηριζόμενος σε προσωπικά του βιώματα και πατώντας σε γερές βάσεις ξετυλίγει τη σχέση και την εμπειρία του όσον αφορά τη λογοτεχνία γενικότερα, αλλά και την προσωπική του εμμονή, το μυθιστόρημα, τόσο από τη σκοπιά του συγγραφέα και του μεταφραστή όσο και από αυτήν του αναγνώστη, μιλώντας ταυτόχρονα και για τη σύγχρονη αναγνωστική πραγματικότητα. Μια κατάθεση ψυχής στο όνομα της μεγάλης του λατρείας, μια εκ βαθέων εξομολόγηση σε πρώτο πρόσωπο και άμεση στρωτή αφήγηση.

Με προσεγμένο τρόπο και προσεκτικά βήματα χτίζει τη δομή του κάθε κεφαλαίου, κατατοπίζοντας και πληροφορώντας τους αναγνώστες, διατυπώνοντας με σαφήνεια και με απλό κατανοητό λόγο τις σκέψεις και τις απόψεις του. Η σειρά των κεφαλαίων δεν είναι τυχαία. Είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το ένα να προϋποθέτει το προηγούμενο ή κάθε επόμενο να συμπληρώνει ό,τι ήδη έχει ειπωθεί. Με αποτέλεσμα, όσο τα κεφάλαια προχωρούν, να διαμορφώνεται ένα ενιαίο στέρεο οικοδόμημα, μια ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά την κιβωτό που ονομάζεται λογοτεχνία.

Πρόκειται για δοκιμιακού χαρακτήρα κείμενο και αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για τους αναγνώστες εκείνους που επιθυμούν να πάρουν μια ιδέα ή και να εμβαθύνουν στον τόσο παράξενο, μαγικό και άγνωστο –για τους πολλούς– κόσμο της τέχνης του λόγου.

ΠΗΓΗ: http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=PPG1387_2396

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...