Δημοσίευμα

«Η λογοτεχνία με έμαθε να αγαπώ τη μοναξιά μου» / Συνέντευξη στο arive.gr

http://arive.gr - Συνέντευξη στην Δήμητρα Λαμπροπούλου
«Η λογοτεχνία με έμαθε να αγαπώ τη μοναξιά μου» / Συνέντευξη στο arive.gr

Ο Δημήτρης Στεφανάκης είναι ένας συγγραφέας πολυγραφότατος, πολυδιαβασμένος, πολυβραβευμένος και πολύ αγαπητός στη Βέροια. Με αφορμή την παρουσίαση του καινούριου του βιβλίου «Πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που θα γίνει το Σάββατο στο McOza, μιλήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να μας πει πώς η λογοτεχνία του έχει αλλάξει τη ζωή και όχι μόνο.

arive: Για μια ακόμα φορά, έχουμε τη χαρά να σας φιλοξενούμε στην πόλη μας. Τι θα μας παρουσιάσετε;
Δ.Σ.: Ένα κείμενο όπου πρωταγωνιστεί η λογοτεχνία και οι αναγνώστες της. Ο τίτλος του «πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή», νομίζω πως θα εγείρει πολλά ερωτήματα και θα έχουμε μια ευχάριστη και ουσιαστική συζήτηση.
arive: Έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το βιβλίο σας ο πρωταγωνιστής είστε εσείς. Πώς το αποφασίσατε, τι σας ώθησε να το κάνετε αυτό;
Δ.Σ.: Αναιρείτε με πολύ έξυπνο τρόπο την προηγούμενη απάντησή μου. Αν όντως πρωταγωνιστώ το κάνω μάλλον ως αναγνώστης και όχι ως συγγραφέας. Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο ξάφνιασε ευχάριστα το βιβλίο αυτό.
arive: Αν υποθέσουμε ότι εκτός από την οικονομική κρίση υπάρχει και η λογοτεχνική κρίση, πώς θα μου την ορίζατε;
Δ.Σ.: Η ίδια η λογοτεχνία δεν υφίσταται κανενός είδους κρίση. Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα; Ίσως η αναγνωστική μας αντίληψη είναι που δοκιμάζεται περισσότερο. Καλούμαστε να διαβάσουμε με ποιο έξυπνο τρόπο τα έργα της.
arive: Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα ευεργετικής επίδρασης που είχε έχει η λογοτεχνία στη ζωή και στην ψυχή σας;
Δ.Σ.: Με έμαθε να αγαπώ τη μοναξιά μου. Με έκανε πιο επίμονο και πιο πειθαρχημένο. Μου πρόσφερε το ταξίδι και τον προορισμό.
arive: Χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας πρώτα από όλα καλό αναγνώστη. Ποιο ανάγνωσμα πιστεύετε ότι πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε ένας μελλοντικός συγγραφέας;
Δ.Σ.: Η ωφέλεια που θα αποκομίσει κανείς από την ανάγνωση δεν μπορεί να έρθει από ένα και μόνο έργο. Η λογοτεχνική συνείδηση απαιτεί ένα μείγμα αναγνώσεων. Μέσα από αυτό ίσως μπορέσει κανείς να αντιληφθεί κάποτε το βιβλίο που θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε διαβάσει. Για παράδειγμα, ο Ξένος, είναι για μένα αυτό το βιβλίο. Δεν θα το είχα καταλάβει όμως, και από μόνο του δεν θα είχε καμία ουσιαστική επίδραση, αν δεν είχαν προηγηθεί ή ακολουθήσει τα μεγάλα αριστουργήματα.
arive: Ποια θεωρείτε αναγνωστικά «αμαρτήματα»;
Δ.Σ.: Την εμμονή με το θέμα, τη λαγνεία του τέλους, την απαίτηση να συμμορφώνεται ο συγγραφέας στις υποδείξεις του αναγνωστικού του κοινού…
arive: Γιατί οι αντιήρωες αποτελούν το μέλλον της αφήγησης; Ποιος είναι ο αγαπημένος δικός σας αντιήρωας;
Δ.Σ.: Γιατί εδώ και αρκετό καιρό η λογοτεχνία επιμένει να φωτίζει την σκοτεινή πλευρά της ύπαρξής μας. Ο αγαπημένος μου αντιήρωας παραμένει ακόμα και σήμερα ο Ντιμίτρι Καραμάζοφ.
arive: Πώς η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τη ζωή του Έλληνα στην εποχή της κρίσης;
Δ.Σ.: Επιτρέψτε μου να ανασκευάσω το ερώτημά σας: Πώς ο Έλληνας στην εποχή της κρίσης θα αλλάξει την στάση του απέναντι στη λογοτεχνία; Αν καταλάβει ότι η λογοτεχνία δεν είναι ένα φτηνό παιχνίδι με το οποίο θα παίξει για να ξεχαστεί και θα το πετάξει στην άκρη μόλις το βαρεθεί.
συνέντευξη | δήμητρα_λαμπροπούλου
ΠΗΓΗ: http://arive.gr/subs/interviews/dimitris-stefanakis-2016/dimitris-stefanakis-2016.html

πώς η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ σού αλλάζει τη ζωή - εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...