Δημοσίευμα

"Ο χορός των ψευδαισθήσεων": Ο Δ. Στεφανάκης μιλά στην Εριφύλη Μαρωνίτη

"Ο χορός των ψευδαισθήσεων": Ο Δ. Στεφανάκης μιλά για το βιβλίο του

Η υπόθεση σε πρώτο πρόσωπο:

«Στις 8 Νοεμβρίου του 2011 ο Αλέξανδρος Σάντσας ή Αλεκίνος, χαρισματικός απατεώνας που μεσουράνησε στη δεκαετία του 2000 βάζει τέλος στη ζωή του διχάζοντας μια ολόκληρη χώρα η οποία βρίσκεται ήδη σε κρίση. Ταυτόχρονα όμως πυροδοτεί τις αναμνήσεις του Μάνου Πιερίδη, φίλου από τα φοιτητικά χρόνια της δεκαετίας του 90 ο οποίος αφηγείται τα χαμένα όνειρα μιας παρέας ανθρώπων που χόρευαν μετά μανίας χορούς λάτιν αλλά και τον ανεκπλήρωτο έρωτα του για την Έλια, την νεαρή δασκάλα χορού. Μέσα από επεισόδια μικρά και μεγάλα που σκιαγραφούν την σύγχρονη Ελλάδα η ιστορία αυτή εκβάλλει στο σήμερα και ο "Χορός των ψευδαισθήσεων" συνεχίζεται…»

Δημοφιλής, βραβευμένος με το Prix Mediterranee Etranger και το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011, μεταφραστής και μανιώδης αναγνώστης, ο Δημήτρης Στεφανάκης μαγεύεται από τις μεγάλες αφηγήσεις της Ιστορίας γι' αυτό και τις παντρεύει με τη μυθοπλασία στα μυθιστορήματά του. Συνήθως με την δικλείδα ασφαλείας πολλών ετών ανάμεσα στην πραγματικότητα και το μύθο.

Τι συνέβη και άλλαξε τώρα ρότα;

«Με τον "Χορό των Ψευδαισθήσεων" δεν αλλαξοπίστησα» λέει ο συγγραφέας στο WEB TV του Μega Γεγονότα και την Εριφύλη Μαρωνίτη, «γιατί δεν το θεωρώ ένα μυθιστόρημα για την κρίση. Θα ήταν αφέλεια από μέρους να πιστεύω ότι μπορώ να μιλήσω ευθέως για θέματα επικαιρότητας. Το κάνουν καλύτερα από μένα οι δημοσιογράφοι, οι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές. Ως μυθιστοριογράφος όμως έχω απλώς να δηλώσω ότι η κρίση είναι προσωρινή, η ανθρώπινη ψυχή όμως είναι αναιώνια και για όσα την απασχολούν το μυθιστόρημα έχει τον πρώτο λόγο».

«Οι Μέρες Αλεξάνδρειας» χάρισαν στον Δημήτρη Στεφανάκη διακρίσεις, μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες και κυρίως χιλιάδες αναγνώστες, από τους οποίους στην πορεία, πολλοί έγιναν και φίλοι. Φανατικοί αναγνώστες που τον ακολουθούν σε μυθιστορηματικές διαδρομές που εγγράφονται με ρυθμό, περιπέτεια και σασπένς, στους δαιδάλους και σε αφώτιστα μονοπάτια ή παρασκήνια, της αρχαίας ή νεότερης ιστορίας. Πάντα -μέχρι τώρα- με πυρήνα τη Μεσόγειο. Πάντα με τον αέρα ενός σαγηνευτικού κοσμοπολιτισμού

Μια διαδρομή που τώρα σαν σπείρα επιστρέφει στο κέντρο της, στην Αθήνα. Υπάρχει λόγος σοβαρός..;

«Παρότι ξέρω καλά πως η Καβαφική πόλη στις "Μέρες Αλεξάνδρειας" και το Παρίσι του Ζαχάροφ στο "Φιλμ νουάρ" θα ασκούν πάντοτε μια ανυπέρβλητη γοητεία» λέει ο συγγραφέας, «εξακολουθώ να πιστεύω ότι και η πόλη που ζούμε είναι συναρπαστική αρκεί να ξέρεις να την αφηγηθείς. Επιστρέφω λοιπόν στην Αθήνα, μετά την περιπλάνησή μου στις μητροπόλεις του κοσμοπολιτισμού, στην Αθήνα του σήμερα, στην προσπάθειά μου αφηγηθώ το μικρό έπος του ανθρώπου της καθημερινότητάς μας. Είναι κάτι που το όφειλα πρωτίστως στον εαυτό μου» λέει ο Δημήτρης Στεφανάκης στο WEB TV του Μega Γεγονότα. Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο:

«Πίστευα ανέκαθεν ότι η λογοτεχνία έχει τη δική της πραγματικότητα και δεν πρέπει κανείς να τρέχει πίσω από το άρμα της επικαιρότητας».

Ούτε για να μπει και να χορέψει στον κύκλο των... ψευδαισθήσεων;

Δημήτρη Στεφανάκη, "Ο χορός των ψευδαισθήσεων" (εκδ. Ψυχογιός)

Εριφύλη Μαρωνίτη

Πηγή: www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27375&subid=2&pubid=34827197

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...