Δημοσίευμα

Το Διεθνές βραβείο Καβάφη στον Δημήτρη Στεφανάκη - tovima.gr

tovima.gr - Νέα σημαντική διάκριση για τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη και το μυθιστόρημά του «Μέρες Αλεξάνδρειας» μέσα σε λίγους μήνες. Μετά το «Prix Méditerranée Étranger 2011» ο έλληνας συγγραφέας απέσπασε το «Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011» για την πεζογραφία (International Cavafy Award for prose).
Το Διεθνές βραβείο Καβάφη στον Δημήτρη Στεφανάκη - tovima.gr
 Στεφανάκης κοινοποίησε σύνδεσμο
ΤΟ ΒΗΜΑ - Το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 στον Δημήτρη Στεφανάκη - πολιτισμός
 
Για το μυθιστόρημά του «Μέρες Αλεξανδρείας»
Νέα σημαντική διάκριση για τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη και το μυθιστόρημά του«Μέρες Αλεξάνδρειας» μέσα σε λίγους μήνες. Μετά το «Prix Méditerranée Étranger 2011» ο έλληνας συγγραφέας απέσπασε το «Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011» για την πεζογραφία (International Cavafy Award for prose). Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο των Καβαφείων που διοργανώνονται από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και άλλων φορέων. Ο συγγραφέας βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στο Small Hall της Οπερας τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 ενώ χθες και σήμερα συμμετέχει σε Διεθνή Ημερίδα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη προς τιμήν του ποιητή Κ.Π. Καβάφη.
Στις «Μέρες Αλεξάνδρειας» ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία πενήντα χρόνων, όπου ο πόλεμος και το εμπόριο, η πολιτική και ο έρωτας, η αποικιοκρατία και ο εθνικισμός συγκρούονται με απρόβλεπτες συνέπειες. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αναδρομή στον εικοστό αιώνα, μια οικογενειακή σάγκα με φόντο την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια και την ελληνική παροικία της. Η πολυγλωσσία της καθημερινότητας, το πολυπολιτισμικό πανηγύρι, ο γρήγορος πλουτισμός αλλά και η εξίσου αιφνίδια πτώση έχουν τους δικούς τους κανόνες που οι Αλεξανδρινοί γνωρίζουν καλά. Μια οικογένεια ελλήνων καπνοβιομηχάνων ζει το μικρό της θαύμα στο «Καρτιέ Γκρεκ». Η μοίρα της δένεται ανεπίλυτα με τον Λιβανέζο Ελιάς Χούρι και τη Γαλλοελβετίδα Υβέτ Σαντόν. Κάπου στο βάθος προβάλλει η Ιστορία: δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η Ευρώπη του μεσοπολέμου, οι εθνικές συμφορές στη Μεσόγειο, η πτώση των ναυτικών αυτοκρατοριών.
 
Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εχει μεταφράσει έργα των Σολ ΜπέλοουΕ. Μ. ΦόρστερΓιόζεφ Μπρόντσκι καιΠροσπέρ Μεριμέ. Το μυθιστόρημα «Μέρες Αλεξάνδρειας» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2007 απ' τις εκδόσεις Πατάκη και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους κριτικούς λογοτεχνίας και το αναγνωστικό κοινό. Το 2011 κυκλοφόρησε και πάλι απ' τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Πρόσφατα εκδόθηκε στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το «Prix Μéditerranée Étranger» ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το «Prix du Livre Européen» και το «Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου». Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει μεταφρασμένο στα ισπανικά και στα αραβικά.
Μέρες Αλεξάνδρειας - Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011Το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 στον Δημήτρη Στεφανάκη, για το μυθιστόρημά του «Μέρες Αλεξάνδρειας»

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...