Η Μύκονος του Δημήτρη Στεφανάκη - Στο valitsatravel.com του Γιάννη Κεσσόπουλου
Τα τοπία, οι φίλοι, ο χρόνος, η θάλασσα, η μεγάλη λογοτεχνία... Κι έτσι η ζωή δεν τελειώνει ποτέ! Με τον Γιάννη Κεσσόπουλο - Γράφει ο Δημήτρης Στεφανάκης για την δική του Μύκονο στο ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ - valitsatravel.com

Η Μύκονος, η δική μου Μύκονος, η Μύκονος των λογοτεχνών, λουσμένη σε μια παράσταση φωτός, ο διονυσιακός αντίποδας της απολλώνιας Δήλου, ένα νησί ριγμένο καταμεσής στο πέλαγος είναι ο τόπος που επιστρέφω κάθε φορά.
Τόπος που μου έδωσε τις ιδέες για τα κείμενα, που μου χάρισε τους ήρωες και τις ιστορίες τους, που φιλοξένησε τον Καμύ μου ως πρωταγωνιστή ενός μυθιστορήματος. Εκεί ο χρόνος και η θάλασσα, ο βράχος και η ανθρώπινη επιμονή, το γαλάζιο και το γήινο βρίσκουν κάποιο νόημα. Στη Μύκονο που ταξιδεύει λίγο σαν ανάμνηση, λίγο σαν προσδοκία, εκεί θέλω πάντα να φτάνω. Εκεί είναι όλα στην αρχή, εκεί έχω αφήσει για πάντα τη νιότη μου.
Το τρίπτυχο του ταξιδιού
Στο πέρασμα Δήλου-Μυκόνου ο χρόνος δεν έχει καμία εξουσία, κυβερνά μόνο το φως. Στη Δήλο, την ανέγγιχτη πολιτεία βρίσκει κανείς το αρχαίο χαμόγελο. Στη Μύκονο, στα στενοσόκακα της Χώρας μπαίνουμε στο λαβύρινθο της ψυχής μας. Δεν υπάρχει διέξοδος, δεν υπάρχει πυξίδα κι αφηνόμαστε σε κάποιο όνειρο.
Δημήτρης Στεφανάκης
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε πρόσφατα το μυθιστόρημά του με τίτλο «Πάντα η Αλεξάνδρεια» που ολοκληρώνει την μυθοπλασία του για την πόλη όπως αυτή άρχισε με τις «Μέρες Αλεξάνδρειας». Ο Δημήτρης Στεφανάκης θα είναι καλεσμένος του Γαλλικού Ινσιτούτου Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στεφανάκης
ΠΗΓΗ: ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ https://valitsatravel.com/2025/04/08/η-μύκονος-του-δημήτρη-στεφανάκη/
Comments - Σχόλια