Δημοσίευμα

O Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr

Δημήτρης Στεφανάκης: 

"Με έθελγε πάντοτε η γοητεία του ημιτελούς, οι έρωτες που δεν εκπληρώνονται..."

Ο Αλμπέρ Καμύ γίνεται ένας ταξιδιώτης του χρόνου κι επιστρέφει στη Μύκονο και μαζί του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι», το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη που πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009.
Μια δεύτερη ευκαιρία για τον Νομπελίστα συγγραφέα, με την Αριάδνη να του ξετυλίγει το μίτο σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο και ταυτόχρονα μια δεύτερη ευκαιρία για το μυθιστόρημα, το οποίο στις 22 Μαΐου εκδόθηκε ξανά, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».
Με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου ο Δημήτρης Στεφανάκης μιλά για το μυθιστόρημα που ακολούθησε χρονικά τις βραβευμένες και πολυμεταφρασμένες «Μέρες Αλεξάνδρειας» αλλά τίποτα από τη συνταγή της επιτυχίας τους.
Tης Ελευθερίας Μακρυγένη
 
«Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του ένας άνδρας» ο Αλμπέρ Καμύ επιστρέφει στο ηλιόλουστο Μυκονιάτικο τοπίο. Μάιος 2014. Το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» επιστρέφει επίσης, μετά τον μικρό «θάνατό» του την άνοιξη του 2011. Τι γίνεται τελικά με τον χρόνο, τις επιστροφές και τους ανολοκλήρωτους κύκλους σε αυτό το βιβλίο;
«Το “Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι” είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που κρατούν ανοιχτούς λογαριασμούς τόσο με τους ήρωές τους όσο και με την εκδοτική τους τύχη. Όλα ξεκινούν από το ημιτελές μυθιστόρημα του Καμύ . “Ο πρώτος άνθρωπος” και παραμένουν ανολοκλήρωτα. Προσωπικά με έθελγε πάντοτε η γοητεία του ημιτελούς, οι έρωτες που δεν εκπληρώνονται, οι άνθρωποι που ζητούν δεύτερη ευκαιρία, ό,τι επιστρέφει στη ζωή μας και διεκδικεί τη δικαίωσή του».
 
Το μυθιστόρημα ξεκινά «σ΄ένα κατάφωτο σκηνικό βράχου και θάλασσας» και στο τέλος του μεταξύ άλλων «το κυκλαδονήσι βούλιαζε κι αυτό μέσα στο ζόφο της νύχτας». Από τη μια πλευρά ο έρωτας από την άλλη ο θάνατος. Μιλήστε μας γι αυτούς τους συσχετισμούς που διατρέχουν το βιβλίο.
«Όσοι πιστεύουν πως ο έρωτας κι ο θάνατος είναι οι δύο πυλώνες του μυθιστορήματος, σ' αυτό το βιβλίο επιβεβαιώνονται με το παραπάνω. Δεν νομίζω άλλωστε πως μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτή την δίδυμη αναγκαιότητα. Ίσως γιατί όλες οι ιστορίες αναζητούν μια τελείωση, και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά υποκύπτοντας τόσο στην μοίρα του έρωτα όσο και σ' εκείνη του θανάτου».
 
Το βιβλίο εκδόθηκε μετά τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» και σε επίπεδο σύλληψης, πλοκής και ηρώων είναι πολύ διαφορετικό από το μυθιστόρημα που εγκαινίασε την τριλογία του κοσμοπολιτισμού και όπως έχετε πει προκάλεσε μια μικρή θύελλα αντιδράσεων. Πού το αποδίδετε;
«Οι "Μέρες Αλεξάνδρειας" είναι από εκείνα τα βιβλία που μπορούν να καταστρέψουν το δημιουργό τους, αν εκείνος πιστέψει πως είναι συνταγή επιτυχίας. Εγώ το διέκρινα γρήγορα, όχι όμως και το αναγνωστικό μου κοινό. Δυστυχώς οι αναγνώστες απαιτούν από εμάς να επαναλαμβανόμαστε. Αλίμονό μας, όμως, αν τους κάνουμε το χατίρι».
 
Είναι γνωστή η αγάπη σας για τον Καμύ. Αν είχατε την ευκαιρία να τον συναντήσετε στην επιστροφή του στη Μύκονο, όπως η Αριάδνη, τι θα του ζητούσατε; Tι θα του λέγατε;
«Θα του έλεγα πως δεν έκανε καλά που διασπάθισε το ταλέντο του μυθιστοριογράφου μες στην πολυπραγμοσύνη του. Εκείνος βέβαια θα χαμογελούσε και θα μου έλεγε πως είμαι αυστηρός μαζί του. Πιστεύω όμως πως δεν θα με παρεξηγούσε».
 
 
Αν μπορούσατε να πάτε κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, τι θα επιλέγατε να ζήσετε και ποιους θα θέλατε να συναντήσετε;
«Στην εποχή που διαδραματίζεται το πρόσφατο μυθιστόρημά μου "Άρια, ο κόσμος από την αρχή". Ο μεσοπόλεμος και τα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου με συνάρπαζαν ανέκαθεν. Δεν το κρύβω».

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...