Δημοσίευμα

Οι αναγνώστες γράφουν για το Άρια. Ο κόσμος από την αρχή

ΑΡΙΑ - Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ  της Τζένης Μανάκη.
Με την χαρακτηριστική γραφή του , με την προσωπική αισθητική δομής , με έναν συναρπαστικό μύθο ,με φιλοσοφικές σκέψεις ενταγμένες σοφά σ΄αυτόν ( χωρίς να τον βαραίνουν), ο βραβευμένος μέ το Prix Méditteranée Étranger 2011 καί τό Διεθνές Βραβείο Καβάφη του ίδιου έτους , συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ δημιουργεί ένα κλασικό αυτόνομο μυθιστόρημα κλείνοντας την τριλογία του , σχετικά με τον κοσμοπολιτισμό, με τίτλο ΑΡΙΑ - Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Ενα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να ονομασθεί κοινωνικό-ιστορικό καί ερωτικό συγχρόνως, για τον παλιό κόσμο που χάθηκε, μέσα σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, και για την μικρή ιστορία των απλών ανθρώπων που γράφεται στη σκιά των μεγάλων γεγονότων , όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του.
Χαρακτηριστική είναι, όπως καί στά δύο προηγούμενα βιβλία του , η εμπλοκή ιστορικών προσώπων με τά πρόσωπα της μυθοπλασίας, απ΄όπου ο αναγνώστης αλιεύει άγνωστα στοιχεία των προσωπικοτήτων των πρώτων ,εμπλουτισμένα με τον οξυδερκή σχολιασμό του συγγραφέα . Οι χαρακτήρες καί οι πράξεις των ηρώων του αναλύονται με συνέπεια από την διεισδυτική ματιά του πάνω στήν ψυχοσύνθεση των ανθρώπων καί την διαμόρφωσή της κάτω από ποικιλόμορφες συνθήκες Οι ήρωές του θύτες καί θύματα μιας ταραγμένης εποχής , άλλοτε ευτυχείς καί μακάριοι καί άλλοτε ταλαίπωροι καί δυστυχείς πορεύονται σ΄ένα δρόμο όπου ο έρωτας , ο θάνατος καί η εξουσία , είναι οι αρχιτέκτονες της ζωής τους .
'' Η αφήγηση είναι παρηγοριά. Σου δίνει το δικαίωμα να παραλείπεις όσους και όσα σε κάνουν να ντρέπεσαι, να αμφιβάλλεις, να μετανιώνεις '' . Ετσι σχεδόν απολογητικά ,εκ μέρους των εκάστοτε ''φίλων '',(καί όχι μόνον) για τα οσα εξ αιτίας τους έχει υποστεί η πατρίδα μας , ξεκινάει η συναρπαστική αυτή μυθιστορία και καθώς ξετυλίγεται ειναι σχεδόν απίθανο ο αναγνώστης ν΄αποφύγει τούς συνειρμούς με την σημερινή πραγματικότητα . Στήν διάρκεια αυτής της περιπέτειας των ηρώων, όπως σέ κάθε καλό μυθιστόρημα , θα βρεί ο κάθε υποψιασμένος αναγνώστης ένα μέρος του εαυτού του , μία ή πολλές σκόρπιες σκέψεις του, που εδώ παιρνουν την μορφή ορισμού . Ειναι ένα αληθινά ποιοτικό στοιχείο της γραφής του Στεφανάκη η σύμπτυξη μέσα σέ δύο ή τρείς γραμμές μιας πολύπλοκης διεργασίας σκέψεων που καταλήγει σε απόφθεγμα..
Δέν αποφεύγει να υπαινιχθεί τίς κακοδαιμονίες της φυλής μας , όπως ο φθόνος για τό καλό του άλλου,ακόμη κι ανάμεσα σ΄αυτούς που δένονται μ΄ ''αληθινή'' φιλία .Καταδικάζει συμπεριφορές ανθρώπων εξουσίας για υποτέλεια, υπεκφυγή καθήκοντος , προστασία των ατομικών τους καί μόνο συμφερόντων . Παίρνει θέση για τίς σχέσεις μεταξύ ανδρών – γυναικών ,πρός τιμήν του υπέρ των δεύτερων , σατυρίζει την ανταγωνιστικότητα για εξουσία μεταξύ εραστών , ρίχνει μια τρυφερή ματιά σ΄αυτούς που ζουν στην σκιά των προβεβλημένων , δίνει άφεση στην γυναίκα που εκπορνεύεται για να θρέψει τα πεινασμένα παιδιά της, μέσα στήν φρίκη του πολέμου , συχνά ειρωνεύεται τρυφερά τον κεντρικό του ήρωα , πιστεύει στον αληθινό έρωτα , στην ομορφιά καί τις πολλαπλές εκδοχές της . Καί καταλήγει , εμεις οι Ελληνες έχουμε πληρώσει καί με το παραπάνω τόν φόρο αίματος στήν Ιστορία , όταν στον κεντρικό του ήρωα συνιστάται να κάνει υπομονή καί κουράγιο .

Το συγγραφικό ταλέντο του Στεφανάκη στήν πλήρη ωρίμανσή του μας χαρίζει ένα βιβλίο μέ άρωμα μεγάλου συγγραφέα !
 
 

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...