Δημοσίευμα

Autumn leaves - Ένας ύμνος για το φθινόπωρο - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τραγούδι που παραπέμπει όσο κανένα άλλο στη μελαγχολία του φθινοπώρου το Autumn Leaves έχει τη δική του ιστορία. - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Autumn leaves - Ένας ύμνος για το φθινόπωρο - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Δημιουργία του Γαλλομαγυάρου συνθέτη Γιόζεφ Κόσμα ντύθηκε με γαλλικούς στίχους του Ζακ Πρεβέρ και με τον τίτλο «Feuilles mortes» έγινε μουσικό θέμα μιας ταινίας μυστηρίου του 1946 ενώ το 1949 ο Υβ Μοντάν το ηχογράφησε για λογαριασμό της Columbia πουλώντας σε 5 χρόνια 1.000.000 δίσκους.

Στη συνέχεια, η υπέροχη σύλληψη του Κόσμα πέρασε στην Αμερική με στίχους του Τζόνι Μέρσερ και μεταλλάχθηκε σε «Autumn Leaves». Γεννήθηκε έτσι ένα από τα πιο διάσημα jazz στάνταρ όλων των εποχών που γνώρισε περισσότερες από 1000 εκτελέσεις.

Έγινε τραγούδι στα χείλη των σημαντικότερων ερμηνευτών από τον Μπινγκ Κρόσμπι και τον Νατ Κινγκ Κόουλ μέχρι τον Φρανκ Σινάτρα και την Ντόρις Ντέι αλλά και μουσικό μοτίβο στα χέρια μουσικών όπως ο Μάιλς Ντέιβις, ο Τζον Κολτρέιν και ο Μπιλ Έβανς.

Ο δημιουργός του ο Γιόζεφ Κόσμα ίδρωσε φτάνοντας στο Παρίσι να βρει τη θέση του στο απαιτητικό παριζιάνικο καλλιτεχνικό σινάφι. Η γνωριμία του με τον Ζακ Πρεβέρ ήταν από αυτή την άποψη κομβική, όπως κομβική ήταν και διευθυντική θέση του αμερικανού στιχουργού Τζόνι Μέρσερ στην δισκογραφική εταιρία Capitol. Από το υψηλό πόστο του ο Μέρσερ κίνησε γη και ουρανό για να προωθήσει τη δημιουργία του Κόσμα, δίνοντας, σημειωτέο, ο ίδιος τον τίτλο Autumn Leaves.

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/stiles/tragoydia/article/266022/autumn-leaves-enas-ymnos-gia-to-fthinoporo

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...