Δημοσίευμα

Η λογοτεχνία σε κίνδυνο - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους νομιζουν πως η λογοτεχνία είναι δική τους ανακάλυψη και σε όσους θεωρούν εαυτούς «ειδικούς»... - Απηχώντας τον τίτλο ενός δοκιμίου με το οποίο ο Τζβετάν Τοντόροφ προειδοποιεί για τον μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Η λογοτεχνία σε κίνδυνο - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Από την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας ο διακεκριμένος λόγιος Τζβετάν Τοντόροφ προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο που απειλεί σήμερα τη λογοτεχνία. Θεωρητικός ο ίδιος, συνειδητοποίησε ύστερα από χρόνια πως η προσήλωση στη λογοτεχνική θεωρία δημιούργησε μια παροχέτευση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος από τα πρωτότυπα έργα στις πολύπλοκες και εντέλει ανούσιες κριτικές αναλύσεις τους.

Ο Τζβετάν Τοντόροφ δείχνει με το δάχτυλο τους υπερφίαλους καθηγητάδες που θεωρούν ότι η λογοτεχνία είναι δική τους ανακάλυψη και επισημαίνει: «Η ίδια η λογοτεχνία είναι που απευθύνεται σε όλους μας και όχι οι λογοτεχνικές σπουδές».

«Στοιχηματίζω πως ο Ρουσώ, ο Σταντάλ ή ο Προυστ θα εξακολουθήσουν να ενδιαφέρουν τους αναγνώστες πολύν καιρό αφότου θα έχουν ξεχαστεί οι σημερινοί θεωρητικοί και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις τους, απόδειξη πως χωρίς ίχνος μετριοφροσύνης, διδάσκουμε τις δικές μας θεωρίες για τα έργα τους παρά τα ίδια τα έργα. Εμείς οι ειδικοί, οι βιβλιοκριτικοί, οι καθηγητάδες, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είμαστε παρά νάνοι που κουρνιάζουμε στις πλάτες των γιγάντων»

Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/265106/h-logotexnia-se-kindyno

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...