Δημοσίευμα

«Μινώταυρος» – Στον γοητευτικό λαβύρινθο του Δημήτρη Στεφανάκη - Κριτική στο oneman.gr

Ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα, από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Δημήτρης Στεφανάκης, δεν θα μπορούσε να είναι μια ευθύγραμμη αφήγηση.
«Μινώταυρος» – Στον γοητευτικό λαβύρινθο του Δημήτρη Στεφανάκη - Κριτική στο oneman.gr

Η γοητεία που ασκούν οι αφηγήσεις του Έλληνα συγγραφέα στους αναγνώστες του σχετίζονται με ένα αφηγηματικό λαβύρινθο. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Μινώταυρος» ο Στεφανάκης διηγείται περισσότερες από μία ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα. Σε αυτό τον πυκνό ιστό υπάρχουν αθέατες εσοχές που ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει. Οι κρυφές γωνιές του βιβλίου έχουν να κάνουν τόσο με την ίδια τη τέχνη και τη λογοτεχνία όσο και με πραγματικά πρόσωπα που μας αφορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η διακειμενικότητα ήταν ανέκαθεν το φόρτε του Στεφανάκη, διακειμενικότητα που δεν αφορά μόνο κείμενα ή έργα αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα ξεχωρίζουμε σκηνές και πρόσωπα από το «Μοναστήρι της Πάρμας» του Σταντάλ, αναφορές στην «Αισθηματική Αγωγή» του Μποντλέρ και την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη, το γρήγορο πέρασμα του Τόμας Μαν και του Αϊνστάιν στα βερολινέζικα καφενεία του μεσοπολέμου αλλά και του Γιώργου Σεφέρη στη Μέση Ανατολή του ’41.

Ενδεικτικό το παρακάτω απόσπασμα:

Τα βερολινέζικα πρωινά στο Victoria Café συνεχίζονταν για τη Μαργώ. Έπεφταν συχνά πάνω στον Τόμας Μαν και στον Έρικ Μαρία Ρεμάρκ και ο Σούγκερ που έφερε βαρέως την προτίμησή της στους Γάλλους συγγραφείς, της επαναλάμβανε κάθε φορά: «Έχουμε κι εμείς καλό μυθιστόρημα». Θυμόταν επίσης την πρώτη φορά που είδε τον Αϊνστάιν λίγο καιρό αφότου είχε πάρει το Νόμπελ. Το πρόσωπό του είχε την ηρεμία που φέρνει στον άνθρωπο η αναγνώριση.

Ταυτόχρονα ο Στεφανάκης φιλοτεχνεί μια εντελώς δική του προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Όλα χωνεύονται μαστορικά μέσα στις σελίδες του βιβλίου όπου κυλά σαν νεράκι μια πλούσια και συναρπαστική πλοκή. Οι φανταστικοί χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν αφομοιώνουν αρμονικά όλες τις αναφορές σε πρόσωπα και ιδέες της πραγματικότητας.
Μεγάλη Ιστορία, μεγάλα γεγονότα, μεγάλοι χαρακτήρες, μεγάλο μυθιστόρημα. Ο Στεφανάκης είχε υποσχεθεί ότι θα επέστρεφε με ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα που θα ακουμπούσε το μεγάλο κοινό και τήρησε απόλυτα την υπόσχεσή του.

ΠΗΓΗ: https://www.oneman.gr/publi/minotavros-ston-goiteftiko-lavirintho-tou-dimitri-stefanaki/

«Μινώταυρος» – Στον γοητευτικό λαβύρινθο του Δημήτρη Στεφανάκη - Κριτική στο oneman.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...