Δημοσίευμα

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - Τα μικρά και τα μεγάλα πάθη των ηρώων - Γράφει η Έφη Φαλίδα για τον «Μινώταυρο»

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023 - Αρ. φύλλου: 1.668 και στο tanea.gr
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - Τα μικρά και τα μεγάλα πάθη των ηρώων -  Γράφει η Έφη Φαλίδα για τον «Μινώταυρο»

Ο «Μινώταυρος» του Δημήτρη Στεφανάκη
Τα μικρά και μεγάλα πάθη των ηρώων

Ο Δημήτρης Στεφανάκης επιστρέφει ύστερα από έξι χρόνια στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με ένα καινούργιο μυθιστόρημα, το θέμα του οποίου είχε προαναγγείλει από καιρό. Η καρδιά του βιβλίου χτυπά στην Κρήτη, όπως άλλοτε χτυπούσε στην Αλεξάνδρεια ή στο Παρίσι,  αλλά έτσι κι αλλιώς ο Στεφανάκης εμπνέεται πάντοτε από την περιπλάνηση των ηρώων του στη μυθιστορηματική οικουμένη του, που δεν είναι άλλη από τα hot spots της Ιστορίας. 
Το βενετσιάνικο λιμάνι μιας Τουρκόπολης, όπως ήταν το Ηράκλειο στα τέλη του 19ου αιώνα, τα ασκητικά χωριά της νότιας Κρήτης, η μητροπολιτική Ευρώπη του μεσοπολέμου, οι παγκόσμιοι πόλεμοι, και όσα άλλα επεισόδια συνωστίζονται στη μνήμη του αφηγητή έχουν την προμετωπίδα «Μινώταυρος».
Σε μια μυθιστορηματική αναδρομή πενήντα χρόνων είναι δύσκολο να επισημάνεις πρωταγωνιστές, τα πρόσωπα εκείνα που για χάρη τους γράφονται τόσες σελίδες. Η στιβαρή φιγούρα του Γιαννιού Αστάκη, η Μαργώ Μποτέλλη με το κοσμοπολιτικό άστρο, ο ανάλαφρος αλλά και τόσο ουσιαστικός Σήφης Μαραβελάκης, ο αυστηρός Άγγελος Γαληνός και η λαϊκή  ψυχή με το προσωνύμιο Τσουγκρής διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του ένα μεγάλο μερτικό από αυτό το μυθιστόρημα. Κανείς τους όμως δεν κατέχει τη μερίδα του λέοντος κι αυτό προσφέρει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στον αναγνώστη. 
Όσο σημαντικός είναι ο τόπος και τα πρόσωπα σε αυτό το μυθιστόρημα άλλο τόσο είναι και η γλώσσα. Μια γλώσσα που θα έλεγες πως επινοήθηκε για αυτό και μόνο το βιβλίο, λέξεις ζυγισμένες με ακρίβεια, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, ένα ιδίωμα που σε πρώτη ανάγνωση δίνει την αίσθηση της ντοπιολαλιάς αλλά εντέλει είναι κάτι οικουμενικό, όπως πρέπει να είναι όλα όσα συμβαίνουν σ’ ένα μυθιστόρημα. 
Είναι φανερό ότι ο Στεφανάκης αγαπά τη μυθιστορηματική γραφή και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια πολυσέλιδη διήγηση. Όλα εξελίσσονται με την ευλογοφάνεια  και την πειθώ της πραγματικότητας, μια αρετή που κατακτάται συνήθως περισσότερο σκίζοντας παρά γράφοντας. Ο αναγνώστης εισέρχεται έτσι σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και συμπάσχει με τους ήρωες στα μικρά και μεγάλη πάθη τους. 
Ο «Μινώταυρος» είναι περισσότερο ένα μεγάλο πλαίσιο για να χωρέσουν μέσα του όλα όσα θα ήθελε αυτός που θα διαβάσει για την ζωή και την καθημερινότητα ανθρώπων που στέκονται μακριά, πολύ μακριά μέσα στο χρόνο. Κι ενώ στέκονται τόσο απόμακρα είναι να απορεί κανείς γιατί ο αναγνώστης αιχμαλωτίζεται τελικά από τις αγωνίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Ίσως αρκεί να πούμε ότι μυθιστορήματα όπως ο «Μινώταυρος» συντηρούν το ενδιαφέρον μας για τη λογοτεχνία και για τον ιδεατό της κόσμο. 
Έφη Φαλίδα, εφημερίδα τα ΝΕΑ

ΠΗΓΗ: https://www.tanea.gr/print/2023/04/11/lifearts/ta-mikra-kai-crta-megala-pathi-ton-iroon/

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: https://dimitrisstefanakis.gr/site/gr.php?p=vivliaview&id=110

«...Μυθιστορήματα όπως ο "Μινώταυρος" συντηρούν το ενδιαφέρον μας για τη λογοτεχνία και τον ιδεατό της κόσμο» Έφη Φαλίδα, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...