Δημοσίευμα

Ο «Μινώταυρος» στην εφημερίδα Sportday - Με το νέο του βιβλίο ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει... Ιστορία!

Δημοσιεύθηκε στην Sportday Καθημερινή Αθλητική Εφημερίδα - Βιβλίο/Παρουσίαση - Μ.Σάββατο 15 Απριλίου 2023 - Αρ. φύλλου: 5.431 και στο sportday.gr
Ο «Μινώταυρος» στην εφημερίδα Sportday - Με το νέο του βιβλίο ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει... Ιστορία!

«...Πετυχαίνει αυτό που υποσχέθηκε, να παρασύρει τον αναγνώστη σε μια άλλη πραγματικότητα...».
Με τον εκδότη της Sportday Τάσσο Μπούρα μας ένωσε αρχικά μια αναγνωστική φιλία πολύ πριν γίνει ανθρώπινη.
Ήταν από εκείνους που μου έλεγαν συχνά: «Γράψε κάτι! Πόσο θα περιμένουμε ακόμα;»
Τον ευχαριστώ για την αφοσίωσή του... 
Δημήτρης Στεφανάκης

Η επιστροφή του Δημήτρη Στεφανάκη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων συνδυάστηκε με ένα δυνατό βιβλίο που ακολουθεί τα βήματα της Ιστορίας για μισό περίπου αιώνα, αλλά και τις μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων.

Βρισκόμαστε στην εκπνοή του 19ου αιώνα, στο τέλος της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη, που οδηγεί στη σφαγή του 1898. Ο έρωτας του νεαρού Γιαννιού Αστάκη με την πάμπλουτη Μαργώ Μποτέλλη ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο αφήγησης, που κλείνει στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Οι ήρωες του Στεφανάκη περιπλανιούνται στις στράτες μιας ταραγμένης εποχής κι αφουγκράζονται τις εξελίξεις είτε βρίσκονται στην Κρήτη, είτε σε κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη του Μεσοπολέμου.

Το μείγμα μυθοπλασίας και ιστορικών προσώπων είναι -όπως πάντα- ισορροπημένο και η ατμόσφαιρα υποβλητική. Απ’ την οθόνη του μυθιστορήματος περνούν φευγαλέα πολιτικοί όπως ο Βενιζέλος και διανοούμενοι όπως ο Σεφέρης, διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Αϊνστάιν κι ο Χίτλερ κι όλοι τους ακουμπούν σαν σκιές πάνω στον καμβά της πλοκής.

Ο συγγραφέας πετυχαίνει αυτό που υποσχέθηκε: να παρασύρει τον αναγνώστη του σε μία άλλη πραγματικότητα που φαντάζει εξίσου ζωντανή με τη δική μας. Ισως και κάτι περισσότερο – καθιστά τον αναγνώστη μέλος του πρωταγωνιστικού θιάσου.

Ο Τόμας Μαν είχε πει κάποτε πως το μυστικό της επιτυχίας ενός μυθιστορήματος είναι ο αναγνώστης να συμπάσχει με τους φανταστικούς χαρακτήρες. Στην περίπτωση του Στεφανάκη ο αναγνώστης, αν μη τι άλλο, συμμετέχει στην πλοκή και μοιράζεται τις αγωνίες, το χιούμορ, τις χαρές, αλλά και τις συμφορές των ηρώων.

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου φαντάζουν δεμένοι στο μαγκανοπήγαδο της Ιστορίας αλλά στο περιθώριο των εξεγέρσεων, του ξεριζωμού και του πολέμου απολαμβάνουν όσα τους προσφέρει η ζωή, δίνοντας σάρκα και οστά στα όνειρά τους.

Ο «Μινώταυρος» που ως τίτλος εξηγεί τα πάντα και τίποτα, είναι ο Μινώταυρος της Ιστορίας, αλλά και της ανθρώπινης ύπαρξης που στον λαβύρινθο του χρόνου αναζητεί τη διαφυγή. Κι ο άνθρωπος άλλοτε τη βρίσκει και άλλοτε συντρίβεται πάνω στην ακατανοησία της μοίρας που παρότι μοιάζει κοινή για όλους ευνοεί ή καταδικάζει ανάλογα με τα καπρίτσια της.

Ο «Μινώταυρος» είναι το δωδέκατο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη, και το δεύτερο απ’ τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΠΗΓΗ: https://sportday.gr/epikairotita/186780_minotavros-to-neo-vivlio-tou-dimitri-stefanaki-grafei-istoria.html

Ο «Μινώταυρος» στην εφημερίδα Sportday - Με το νέο του βιβλίο ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει... Ιστορία! 15/04/23Ο «Μινώταυρος» στην εφημερίδα Sportday - Με το νέο του βιβλίο ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει... Ιστορία! 15/04/23

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...