Δημοσίευμα

Ο Μινώταυρος και ο πρώτος αφηγητής, στο νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη - popaganda.gr

Ο Μινώταυρος και ο πρώτος αφηγητής, στο νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη
Ο Μινώταυρος και ο πρώτος αφηγητής, στο νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη - popaganda.gr

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Στεφανάκη με τίτλο «Μινώταυρος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο βρίσκεται πια στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

«Ο πατέρας μου ήταν αναμφίβολα ο πρώτος αφηγητής του μυθιστορήματός μου. Όσα βιβλία και αν διαβάσει κανείς όσες γραπτές πηγές κι αν εμπιστευτεί, η ανθρώπινη μαρτυρία παραμένει πολύτιμη και αναντικατάστατη. Και δεν είναι μόνο τα λόγια των ανθρώπων, είναι και οι εκφράσεις, το  χαμόγελο, οι μορφασμοί, η ειρωνεία, η νοσταλγία, ο πόνος και η θλίψη που επεξεργάστηκε μέσα τους ο χρόνος». Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Στεφανάκης δίνει την σκυτάλη του αφηγητή σε ένα πρόσωπο τόσο οικείο όσο μπορεί είναι ο πατέρας, σ’ ένα μυθιστόρημα τόσο φιλόδοξο όσο αυτό που έχει να κάνει με πενήντα χρόνια ζωής και ιστορίας, ξεκινώντας και επιστρέφοντας κάθε φορά στην Κρήτη μιας άλλης εποχής.

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Στεφανάκη με τίτλο «Μινώταυρος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο… άργησε έξι χρόνια, δημιουργώντας ένα εύλογο κλίμα αναμονής. Σήμερα που βρίσκεται πια στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και αρχίζει σιγά-σιγά να διαβάζεται, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες που μένει να επαληθευθούν.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ήδη πως όλα ξεκίνησαν από διηγήσεις του πατέρα του λίγο πριν πεθάνει, διηγήσεις που ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί αρχικά να αξιοποιήσει μυθιστορηματικά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς τις ενσωμάτωσε μέσα στο σώμα του νέου μυθιστορήματος.

Όλη η δράση μοιάζει να πυροδοτείται από ένα φονικό στο νότο της Κρήτης του 19ου  αιώνα, που υποχρεώνει τον νεαρό Γιαννιό Αστάκη να καταφύγει στο Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο της Δύσης και της Ανατολής. Ο έρωτάς του με την πάμπλουτη Μαργώ Μποτέλλη θα αποδειχθεί κάτι περισσότερο από μια απλή περιπέτεια. Ζούμε το τέλος της Τουρκοκρατίας που θα οδηγήσει στη σφαγή του 1898. Έκτοτε θα κυλήσει μισός αιώνας ζωής και οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος θα βρεθούν αντιμέτωποι στις προκλήσεις που θέτει η Ιστορία στον απλό άνθρωπο είτε αυτός κατοικεί στο Παρίσι και το Βερολίνο του μεσοπολέμου είτε στην Κρήτη της Γερμανικής Κατοχής.

ΠΗΓΗ: https://popaganda.gr/newstrack/culture/o-minotayros-einai-o-protos-afigitis-sto-neo-mythistorima-toy-dimitri-stefanaki/

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...

Το μυθιστόρημα «Μέρες Αλεξάνδρειας» επιστρέφει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!

Πληροφορίες